Nemzetközi környezetben tanulni otthonról? Egy új kurzus a complianceről, társaságirányításról és kockázatkezelésről

szep

04.

Nemzetközi környezetben tanulni otthonról? Egy új kurzus a complianceről, társaságirányításról és kockázatkezelésről

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar az InHolland egyetemmel közösen egy új COIL (Collaborative Online International Learning – kollaboratív online nemzetközi tanulás) kurzust indít a compliance, a társaságirányítás és a kockázatkezelés témakörében. A kurzus a virtuális térben, a Microsoft Teams felületen kerül megtartásra, amelynek során a holland és a magyar hallgatók egy csapat tagjaként, közös munkával sajátítják el a tananyagot.

Molnár Dávid, az előző kísérleti jelleggel indult kurzust a következőképp látta:

„Mit is lehetne elmondani erről a kurzusról? Sok mindent, de egy biztos azt nem, hogy egy átlagos és hétköznapi kurzus. Ez nem csupán egy sor óra, vagy egy egyszerű oktatási program, mert sokkal többet ad annál.

Nekem olyan új barátokat, élményeket és képességeket adott, amik miatt úgy éreztem magam mintha a nagyvilág kulcsát tartottam volna a kezemben.

De jogos a kérdés, hogy lehet ennyi mindent szerezni egy egyetemi kurzusból? Engedjétek meg, hogy elmeséljem a saját történetem.

Én első éves hallgatóként, azért választottam ezt a kurzus, mert érdekelt a jog gazdasági része és biztosnak éreztem az angol tudásom ahhoz, hogy külföldiektől tanuljak és dolgozzak együtt.

De bennem is felmerültek az első óra előtt azok a kétségek és gondolatok, amik mindenki fejében átfutnak ilyenkor. Például: tudunk-e majd beszélgetni egymással vagy legrosszabb esetben annyit kell a Google fordítót használnunk, hogy a monoton robot hangját már egy percig se tudjuk majd elviselni.

Ezek a gondolatok az első előadáson szertefoszlottak. A professzoraink nagyon megértőek és segítőkészek voltak mindenkivel szemben mivel ők is érezték a helyzet súlyát és emiatt mindent megtettek, hogy bevonjanak minket a közös munkába és ezzel bátorítsanak minket arra, hogy feszültség nélkül kommunikáljunk. Ez sikerült, ugyanis az előadás lebilincselő volt és végig interaktív módon dolgoztunk minden probléma, vagy gond nélkül és sokkal könnyedebb lett a légkör. Ezután megismerhettem a csapattársaimat, akikkel végső projektemet kellett a 4 hét alatt együtt kidolgoznom.

Először csak csendben mindenki végig nézett az arcokon mégis kikkel fognak 4 hétig együtt dolgozni. Ezt a csöndet az egyik professzor törte meg azzal, hogy feltette az első bemutatkozó kérdést amire mindenki válaszolt. Ami után végig értünk az általános bemutatkozó kérdéseken neki is láttunk a munkának, de nemsokára kiderült, hogy ez nem lesz olyan zökkenőmentes, mint gondoltuk.

10 perc munka után az egyik csapattársamnak tönkrement a laptopja, de utólag visszanézve ez kellett ahhoz, hogy ne teljesen idegenek nézzük egymást, mivel ezután egyből elkezdtünk viccelődni. Akkor még nem tudtam, hogy ez lesz az a pillant amikor megtaláljuk a közös hangot és elkezdünk csapatként és barátokként összekovácsolódni.

A következő héten az előadás után, amikor megint együtt dolgoztunk megismertem mennyire nyitottak, közvetlenek és szabadszelleműek a holland hallgatók, ugyanis az előző órához hasonlóan jókedvűen telt a munka csak már saját személyiségünket is beleadtuk. Például a cégek irányításáról tartott óra után mindenki eljátszotta, hogy vezetné a cégét.

Ezután már tudtam, hogy a holland hallgatók nem csupán munkatársak, hanem barátok is lettek, akikkel ezután késő esti beszélgetésekben szedtük szét a világ dolgait és megosztottuk egymással a saját tapasztalatunkat és világnézetünket.

Ez egy remek élmény volt, ugyanis több volt csapat társammal most már barátok vagyunk és mai napig tartjuk a kapocslatot és még mindig jól elbeszélgetünk bármiről, de az órák ahol találkoztunk még mindig egy érdekes téma.

Ez az út nem csupán tapasztalataimról szólt. Ez egy olyan közösség és kapcsolódási pont volt, ahol az egyéni sztorik egyetlen, nagyobb történetté fonódtak össze. A Coil CGR egy platform, ahol a kultúrák találkoznak, ötletek születnek és emlékek épülnek. Az amit itt megtanultam és megéreztem, nemcsak rólam szól, hanem rólunk, és arról a gazdag palettáról, amelyet a világ sokszínűsége kínál.”

Amennyiben tervezel a jövőben nemzetközi környezetben dolgozni, vagy csak belekóstolnál a nemzetközi légkörbe az egyetemi éveid alatt, akkor bátran ajánljuk ezt a kurzust, amely a „Compliance, Governance & Risk Management – A Collaborative Online Interactive Course” (AJSZNOA24) néven felvehető a Neptunban! További kérdések esetén kurzus kapcsolattartója elérhető a ferencz.barnabas@ajk.pte.hu email címen