Múlt és jövő egy este alatt – Kutatók Éjszakája a pécsi jogi karon

szep

19.

Múlt és jövő egy este alatt – Kutatók Éjszakája a pécsi jogi karon

2019. szeptember 27-én ha nem is a szó szoros értelmében vett időutazásra, de színes, a múltban kalandozó és a jövő próbatételeit, technológiáit felvillantó programokra invitálja az érdeklődőket a PTE Állam- és Jogtudományi Kar.

Kollégáink érdekes, izgalmas előadásokkal készülnek, legyen szó akár történeti kutatásokról, akár a technológiai innovációkat követő jogi témákról.

A jelenünkben zajló ugrásszerű fejlődésből fakadó kihívásokat mutatják be, és a jövőt vetítik előre azok az előadások, kerekasztal-beszélgetés, illetve poszterkiállítás, amelyek többek között a 3D nyomtatás által felvetett büntetőjogi kérdésekkel (pl. fegyverek házilagos készítése 3D nyomtatással), az ún. Big Data jelenséggel és az adatok tárolásának, felhasználásának jogi vetületeivel (mit tudhat rólunk a Facebook vagy a Google?), a mesterséges intelligenciával, az önvezető autókkal stb. foglalkoznak. Az alapkérdés, hogy vajon tudja-e követni a jogrendszer a technikai változásokat?

Az említett témák közül is több kapcsolódik a büntetőjoghoz, de a múltat firtató előadások is a büntetőjog, a bűnügyi tudományok területére kalauzolják a látogatókat. A közelmúltból, 1989-ből veszi példáját az a „ténykutatás” módszertanát bemutató előadás, amely egy baranyai kisgyermek sérelmére elkövetett emberölés kriminalisztikai fordulatait, tanulságait dolgozza fel. Ha pedig egy-egy durva bűncselekményről értesülvén szívesen elkanyarítanánk valami cifrát, érdemes belegondolnunk, hogy ilyesmi kimondásáért még a XVIII. század elején is járhatott halálbüntetés. A káromlás megítéléséről szóló előadás azonban akár szókincsünket is gazdagíthatja néhány, a periratokban szó szerint feljegyzett, mára elfeledett, már-már szépirodalmi fordulattal. Ám nemcsak egyes kifejezéseink, hanem egy egész büntetőtörvény-javaslat is eltűnhet a feledés süllyesztőjében: az 1811-ben összeállított erdélyi törvényjavaslat latinról magyarra fordításának már saját korában meg kellett volna történnie, ám a feladat végül a XXI. század kutatóira hárult.

Otthon van a múlt neves személyiségeinek világában? Ez esetben a „Kulcsszereplők” című interaktív kvízt épp Önnek találták ki! E programra kiemelten várjuk a középiskolás résztvevőket, számukra külön díjazással készülünk. Ha viszont néha meggyűlik a baja a múlttal, mert elfelejt egy-egy tényt vagy adatot, a MemoScript c. előadás során gyakorlati tippeket kaphat az emlékezet fejlesztésének ősi és modern technikáihoz, egyben bepillanthat az emlékezetet (tanúvallomásokat) serkentő kihallgatási technikák világába is.

A történeti háttér nem mindig valós, olykor elképzelt is lehet. Ki ne ismerné a népszerű Trónok harca c. sorozatot, amely mágiával is átitatott, de alapvetően lovagkori világot mutat be, s ennek számos jogi vonatkozása lehet. A tavaly nagy sikert aratott program második felvonásában újabb jogi kérdések elemzésének lehetnek tanúi, hogy kicsit jogász szemmel is nézhessenek Westerosra.

Várunk mindenkit szeretettel!

A programok helyszíne a PTE ÁJK "A" épülete: 7622 Pécs, 48-as tér 1.

Minden program ingyenes!