Megjelentek a megújult OTKA felhívások

máj

16.

Megjelentek a megújult OTKA felhívások

A legkiválóbb nemzetközi sztenderdek alapján megújítva, Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) néven folytatódik 2024-től a hazai tudományos kutatásokat csaknem négy évtizede támogató OTKA-program.

Négy kategóriában lehet pályázni:
•    Az EXCELLENCE kategória azokat célozza, akik már indultak ERC-pályázaton, és ott megfelelő szakmai értékelést értek el, de forráshiány miatt végül nem nyertek támogatást. Számukra kiemelt finanszírozási lehetőség – 2 évre 200 millió forint – biztosítja az ígéretes kutatások folytatását és a felkészülést egy kötelezően vállalt újabb nemzetközi megmérettetésre.
•    Az ADVANCED kategóriában már tapasztalt kutatók juthatnak szintén 4 évre akár 120 millió forint támogatáshoz.
•    A STARTING kategória a doktori fokozatot legfeljebb 7 éve megszerzett fiatal kutatókat támogatja, akik 4 évre akár 100 millió forint támogatást nyerhetnek.
•    A támogató szervezetek közötti bilaterális megállapodásokon alapuló, nemzetközi kutatási együttműködéseket segítő (NN típusú) két alprogram célja továbbra is a magyar tudomány nemzetközi beágyazottságának erősítése, hazai kutatócsoportok és külföldi partnereik közös kutatásainak támogatása a magyar-osztrák és a magyar-szlovén relációban.

A felhíváshoz kapcsolódóan a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2024. május 29-én Információs Napot szervez, amelyről további részletek találhatók az NKFIH honlapján.

A megújult OTKA rendszer, a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program 2024-es felhívásai kapcsán 2024. május 21-én Latyák Helga, a Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság projektmenedzsere online tájékoztatót tartott, amelyen az érdeklődők összefoglalót hallhattak az NKKP pályázatokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.
A tájékoztatóról felvétel készült, az előadás anyag a  Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság honlapján elérhető.

A pályáztok benyújtásához a kari vezetés írásos jóváhagyása, valamint a kitöltött és dékán által szignált belső pályázati regisztrációs adatlap leadása szükséges! 

A kötelező nyilatkozatokkal, formai elemekkel kapcsolatban mindenképpen időben forduljanak a pályázati referenshez Gálberné Schepp Judithoz (schepp.judit@pte.hu).