Lezárultak a 2022/23. tanév NTP-s diákköri programjai

júl

06.

Lezárultak a 2022/23. tanév NTP-s diákköri programjai

Karunk a 2022/23. tanévre NTP–HHTDK–22–0019 szám alatt 2200000 Ft támogatást nyert el kari diákköri programok megvalósítására, OTDK-részvételre a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogató által gondozott Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett, „Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátására” elnevezésű pályázati kiírásra, amelynek keretében megvalósítottuk a kari TDK-konferenciát, valamint több diákköri rendezvényt, biztosítottuk hallgatóinknak az OTDK-felkészítést és az utazást diákköri konferenciákra.

A tervezett programsorozat első és legfontosabb alkalmát, az OTDK előválogató fordulóját jelentő Kari Tudományos Diákköri Konferenciát 2022. október 17–20. között bonyolítottuk le, 12 tagozatban. A verseny a kar számos hallgatóját megmozgatta, hiszen az országos konferenciához hasonlóan itt is volt minden pályamunkának hallgatói opponense, ezen kívül pedig a hallgatótársak, barátok érdeklődő nézőként hallgatták meg társaik előadásait. Tavaly nyár elején még közel 70 hallgató előjelentkezése érkezett be a kari TDT titkárhoz, a kari fordulóra ezekből végül 45 pályamunkát nyújtottak be, és 44-et mutattak be. Közülük a tagozati zsűrik 36-ot juttattak tovább az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, ezért (mivel a 40 fős kvótánkat nem töltöttük ki) november 24-re pótfordulót hirdettünk, ahonnan további két dolgozat szerzője kapott lehetőséget, hogy nevezzen az OTDK-ra.

A karon már több éves hagyomány a TDK orientációs napok szervezése, amelyek egyik fő célja a TDK-munka megismertetése és népszerűsítése a hallgatók körében, hasznos és praktikus információk megosztása a már diákköri tag, TDK-konferenciára, OTDK-ra készülő hallgatókkal, valamint karon belüli bemutatkozási lehetőség biztosítása a diákköröknek, továbbá az OTDK-n induló szerzőknek. E tanévben megújítottuk az őszi orientációs napot. 2022. október 14-én ennek keretében adtuk át a Kari TDK-konferencia okleveleit és jutalmait a díjazottaknak, előadások hangzottak el a diákköri munka lényegéről, valamint a kutatás könyvtárhasználattal kapcsolatos kérdéseiről. Az egyes TDK-k bemutatkozására a hagyományos keretektől eltérő módon kerítettünk sort, főleg az 1. és 2. évfolyamosok bevonására fókuszálva. A vállalkozó kedvű hallgatók 3–5 fős csapatokat alakítva keresték fel a kar épületében az egyes diákkörök állomáshelyeit, amelyeknél – némi harapnivaló mellett – az adott diákkör saját szakterületével kapcsolatos játékos feladatot oldottak meg (pl. activity, totó, kvíz, szabadulószoba, jelenet dramatizálása, filmes feladat stb.), vagy a TDK tagjai által bemutatott prezentációt hallgattak meg, így gyűjtve „menetlevelükre” a pecséteket, aláírásokat. Az egyes pontokon természetesen kötetlen beszélgetésekre is lehetőség nyílt. Az új típusú szervezés sikeresnek bizonyult: a kar mintegy 100 polgárát mozgattuk meg, 12 csapat alakult, és a közel 90 graduális hallgató mellett nem egy oktató és PhD-hallgató is közreműködött a délutántól estig tartó programban.

A második orientációs nap szokás szerint kevéssel az OTDK előtt zajlott (2023. március 28.), hogy az ott szereplő összes versenyzőnk – oktatóink és hallgatótársaik előtt előadva, társaik motiválása mellett – egyúttal újabb nyilvános gyakorlási lehetőséget és néhány hasznos tanácsot is kapjon a verseny előtt.

A hallgatóknak a lehető legjobb felkészítését szolgálta a Györffy Kinga által, kimondottan az OTDK-résztvevők részére hirdetett, egész napos prezentációs kurzusa is. A magával ragadó, meggyőző versenyelőadás című felkészítő foglalkozásra március 2-án került sor, így a hó végi orientációs nap bemutatói során már megtapasztalhattuk, hogy mennyit profitáltak belőle az előadók.

A szakmai rendezvények sorában négy TDK-fórumot szerveztünk, amelyek közül hármat külső helyszínen, illetve intézménylátogatással egybekötve valósítottunk meg. Ezek kínálatában igyekeztünk olyan szakterületeket is bemutatni, amelyekre a kötelező tárgyak törzsanyaga nem, vagy csak érintőlegesen terjed ki. Mindez lehetőséget adott arra, hogy a diákkörös, illetve a diákköri tevékenység iránt érdeklődő hallgatók figyelmét aktuális kutatási témákra irányíthassuk. E moderált beszélgetések, illetve fórummal, kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadások részint olyan szakemberek meghívásával, bevonásával zajlottak, akik a jog egy-egy nagy érdeklődésre számot tartó, vagy pedig kevéssé ismert szegmensével foglalkoznak.

2022. november 16-án egész napos autóbuszos kirándulás keretében Budapesten az Alkotmánybíróságot kerestük fel. A korábbi évek tapasztalatai alapján ez mindig nagy népszerűségnek örvendő program a kar hallgatói körében, s így volt ez ebben a tanévben is: a meghirdetett helyek pillanatok alatt beteltek. Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke köszöntötte a csoportot és az ő előadása nyitotta meg a látogatást, az ebédet követően pedig dr. Horváth Attila alkotmánybíró úr tartott előadást, majd kalauzolta személyesen körbe a csoportot az épületben. Mindkét szakember mély benyomást tett a résztvevőkre színvonalas, egyúttal közvetlen stílusú előadásával, amelyeket követően bőségesen nyílt alkalom a kérdések felvetésére, megbeszélésére is.

2023. február 28-án a Pécsi Polgármesteri Hivatalba szerveztünk látogatást. A program keretében dr. Lovász István – Pécs Megyei Jogú Város Jegyzője – vezetésével a résztvevők személyes jellegű beszélgetés keretében nyerhettek betekintést az önkormányzati alrendszer működésébe. A közszolgálat másik nagy ágáról, az államigazgatási szféráról – 18 éves kormányhivatali múltjára tekintettel – dr. Iváncsics Ágnes aljegyző asszony tartott rövid előadást. A beszélgetést követően hallgatóink megtekinthették a pécsi városházában található exkluzív toronykiállítást is.

2023. március 29-én a kari TDT, valamint az Informatikai és Kommunikációs Jogi TDK közös szervezésében dr. Jóri András ügyvédet, volt adatvédelmi biztost hívtuk meg karunkra, ő tartott előadást az érdeklődő hallgatóknak Adatvédelem a gyakorlatban – Izgalmas esetek és lehetőségek az adatvédelmi szaktanácsadás területéről címmel.

2023. május 9-én került sor a programsorozat keretében szervezett utolsó szakmai előadásra a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola teológus kávézójában A kánonjog mint élő jog címmel. Dr. Szép Attila – általános püspöki helynökkel, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola oktatójával – folytatott beszélgetés során a résztvevők megismerkedhettek a jognak az egyházban elfoglalt helyével és szerepével, a kánonjog sajátosságaival, valamint bepillantást nyerhettek az egyházi törvénykezés jelenébe. A programon részt vettek a főiskola szakkollégistái is, így egyúttal velük is történt kapcsolatfelvétel.

A pályázati forrásból biztosítottuk továbbá versenyzőinknek, hallgatói opponenseinknek, konzulenseiknek és kísérő oktatóknak az utazását az OTDK Állam- és Jogtudományi Szekciójának helyszínére, Győrbe (2023. április 3–5.), valamint a 2023. május 5-én Szegeden rendezett Jogtörténeti Tudományos Diákkörök Konferenciájára.

Képgaléria >>