Karunk professzora is előadott a nemzetközi Covid-járvány hatásait elemző konferencián

feb

08.

Karunk professzora is előadott a nemzetközi Covid-járvány hatásait elemző konferencián

A Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem jogi karainak szakemberei nemzetközi büntetőjogi konferenciát szerveztek, melynek egyik kiemelt témája volt a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesésnek a bűncselekmények számára gyakorolt hatása, melyet karunk professzora Dr. Gál István László kutat.

A nemzetközi konferencián részt vettek hazai- és a környező országokban élő neves, büntetőjoggal foglalkozó professzorok, valamint PhD-hallgatók. Az angol nyelvű online rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a szakemberek bemutassák aktuális kutatásaikat.
Prof. Dr. Gál István László, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi tanszékének vezetője a bűncselekmények száma és a Covid-járvány összefüggéseiről tartott előadást, melyben kiemelte, hogy a járvány terjedése szinte az egész világon gazdasági visszaesést okozott.
- Az elmúlt 200 év büntetőjogi, kriminalisztikai statisztikái azt mutatják, hogy csaknem fél évvel a válságok kezdete után általában emelkedik a vagyonelleni, a gazdasági és az erőszakos bűncselekmények száma. A munkanélküliek táborának gyarapodása elsősorban a lopások és erőszakos cselekedetek számának növekedésével szokott járni, ugyanis azoknak egy része, akiknek nincs pénze, erővel próbálnak szerezni – jelentette ki a szakember. (Forrás: unideb.hu)
Karunk egyetemi tanára a témában korábban már tartott egy nagysikerű előadást a tavaly novemberi Kutatók Éjszakáján.
Az akkori és a mostani előadásában is azt valószínűsíti, hogy miközben Magyarországon az elmúlt években örvendetes módon csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, addig a fentiek miatt idén, jövőre, illetve 2023-ban emelkedés fog bekövetkezni.

A konferencián elhangzott előadásokat összefoglaló tanulmánykötetet is megjelentetnek majd a szervezők online formában, illetve a Büntetőjogi Szemle ezzel kapcsolatos különszámban is tudósít a rendezvényről.

Fotó és interjú forrása: unideb.hu