Karunk adjunktusa kapta a Herczegh Géza emlékérmet

okt

25.

Karunk adjunktusa kapta a Herczegh Géza emlékérmet

Dr. Kis Kelemen Bence vehetett át Herczegh Géza özvegyétől 2023. október 12-én a Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet Budapesten. 
A 2010-ben elhunyt akadémikus emlékére az özvegye által létrehozott „Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérem Alapítvány” elismerését a szakmai zsűri kétévente ítéli oda a doktori disszertációja alapján legígéretesebb hazai fiatal nemzetközi jogász számára.

Kis Kelemen Bence „Célzott likvidálás a nemzetközi jogban különös tekintettel a pilóta nélküli repülőgépek alkalmazására” című doktori értekezését Ádány Tamás (PPKE JÁK) méltatta, kiemelte annak aktualitását és magas szakmai színvonalát.

 

Az alapítvány névadója, Herczegh Géza akadémikus 1990-től a Magyar Tudományos Akadémia tagja, 1990-1993 között Alkotmánybíróság elnökhelyettese, 1993–2003 között pedig a hágai Nemzetközi Bíróság bírája volt. Fő kutatási területe a nemzetközi jog, illetve annak kapcsolata az alkotmánybíráskodással és az európai közösségi joggal, a nemzetközi bíráskodás, az emberi jogok nemzetközi érvényesülése, a nemzeti kisebbségek védelme, a humanitárius jog nemzetközi fejlődése és a diplomáciatörténet.

Herczegh professzor a pécsi jogi karon oktatott és kutatott, így az elismerés méltó folytatása szakmai munkájának, amire a pécsi nemzetközi jogi műhely igazán büszke lehet.
Gratulálunk a kiérdemelt elismeréshez!