Jean-Pictet Competition – részvételi felhívás 2019

aug

21.

Jean-Pictet Competition – részvételi felhívás 2019

A PTE ÁJK – az Igazságügyi Minisztérium támogatásával – csapatot indít a Jean-Pictet Competition elnevezésű nemzetközi jogi jogesetmegoldó és perbeszédversenyen.

A verseny alapvetően egy fiktív válsághelyzetben játszódik, amelyben a csapatoknak változatos szerepkörökben kell megmérettetniük tudásukat a nemzetközi jog különböző területeiről. A legfőképpen megjelenő témakörök az erőszak alkalmazásának nemzetközi jogi szabályai, a humanitárius nemzetközi jog, az emberi jogok valamit a menekültjog. A csapatoknak hol egy kormányzati szerv szempontjából kell kidolgozniuk egy katonai akció részleteit, hol pedig egy emberi jogi jogvédő szervezet tagjaiként kell bizonyos intézkedések mellett vagy ellen érvelni. A verseny kötöttséget oldják az olyan jellegű szituációs feladatok, ahol a csapotoktól nem kizárólag a jogi érvelés szabatosságát, hanem egy adott helyzet teljes átélését és a körülményekhez való alkalmazkodást várják.

A jelentkezés előfeltétele a legalább középfokú angol nyelvismeret és a Nemzetközi jog 1-2. kurzusok sikeres teljesítése.

A kiválasztásnál előnyt jelent a Nemzetközi- és Európajogi Jogi TDK tagság, illetve az „Erőszak alkalmazása és terrorizmus elleni küzdelem a humanitárius nemzetközi jog és az emberi jogok nemzetközi védelme tükrében” (AJDKNO1901 / AJDKLO1901) c. kurzus korábbi teljesítése vagy jelen félévben történő felvétele.

A jelentkezéseket – szakmai önéletrajzzal és egy 1500-2000 karakter terjedelmű angol nyelvű motivációs levéllel – 2019. szeptember 9-ig a mohay.agoston@ajk.pte.hu címre kérjük megküldeni.

A versenyről további részletes információ elérhető itt: http://www.concourspictet.org/indexen.html