Gyászhír

ápr

04.

Gyászhír

Fájó szívvel tudatjuk, hogy életének 40. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. habil. Kocsis Miklós, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar tanszékvezetője, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója.

Kocsis Miklós 1983. január 21-én Veszprémben született. Általános iskolai tanulmányaimat Alsóörsön végezte, gimnáziumi érettségi vizsgát a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban tette 2001-ben. Egyetemi végzettséget 2006-ban szerzett a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, jogász szakon, cum laude minősítéssel. Felsőfokú tanulmányai befejezését követően felvételt nyert a Kar Doktori Iskolájába, ahol 2009. augusztus 31-éig tartó állami ösztöndíjas doktoranduszi jogviszonyt létesített. A Kar Doktori Iskolájába történt felvételét követően folytatta hallgatóként megkezdett tevékenységét a felsőoktatási autonómia elmélete és gyakorlata, valamint az alapjogok érvényesülése a felsőoktatási jogban kérdéskörökkel.

Hallgatói évei alatt a PTE ÁJK Hallgatói Önkormányzati Testületének alelnöke majd elnökhelyettese, a Kari Tanács, valamint a Hallgatói Juttatási Bizottság és a Tanulmányi Bizottság tagja volt. Kezdeményezőként, a megalakulást követően főtitkárként, majd elnökként vett részt a magyar jogászképzést folytató felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzatait tömörítő – a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának keretében működő – Jogász Szakmai Szövetség munkájában.

2009 és 2011 között tanársegéd, 2011-től 2016-ig adjunktus, míg 2016 és 2019 között egyetemi docens a Kar Alkotmányjogi Tanszékén. 2012-től a felsőoktatási jogi szakjogász-képzés programvezetője. 2013-ban jogi szakvizsgát tett és okleveles közgazdász végzettséget szerzett.

2015-ben lett intézményvezetői megbízással egybekötve az MMA akkor alapított Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója. 2019-től a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara Alkalmazott Művészetek Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa volt, itt kutatómunkáját az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Alkotmányjogi és Összehasonlító Közjogi Tanszékén végezte.

Másfélszáz publikáció – köztük több általa írt vagy szerkesztett kötet – szerzője, félszáz hazai és nemzetközi konferencia előadója. Kulturális jogi (művészeti és oktatás jogi) és közjogi területen kiterjedt kutatói, valamint szakértői tevékenységet folytatott.

A Kar Óriás Nándor Szakkollégiumának alapító elnökeként, valamint több egyetem doktori iskoláinak előadójaként és a pécsi Filozófia Doktori Iskola akkreditált törzstagjaként a tudományos utánpótlás biztosításában is szerepet vállalt.

Halála nagy veszteséget jelent mindannyiunk számára, akik ismertük Őt és értékeltük széleskörű és fáradhatatlan munkásságát.

A Pécsi Tudományegyetem és az Állam- és Jogtudományi Kar valamennyi polgára osztozik a család, a hozzátartozók, a munkatársak és a barátok fájdalmában és búcsúzik Kocsis Miklós kollégától, aki tragikus hirtelenséggel távozott körünkből.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!