Függetlenségi nyilatkozat pályázat

okt

07.

Függetlenségi nyilatkozat pályázat

Az Aranybulla kibocsátásának 800 éves évfordulója alkalmából az Országgyűlés megalkotta a 2022. évi XLVI. törvényt az 1222. évi Aranybulla jelentőségéről és az Aranybulla napjáról, melyet április 24-re tűzött ki.

Az emléknap méltó megünnepléséhez az Országgyűlés elnöke a felsőoktatási intézmények hallgatói számára kiírt pályázattal kíván évről évre hozzájárulni, melynek témáját mindig történelmünk egy-egy kiemelkedő dokumentuma adja.

Magyarország idén a Függetlenségi Nyilatkozat 175 éves évfordulójáról emlékezik meg, ezért a pályázat is ennek bemutatását tűzi ki célul.

A pályázatra felsőoktatási intézmények aktív státuszú hallgatói jelentkezhetnek. Pályázni magyar nyelvű pályaművel lehet, amely a meghirdetett témakörök – a Függetlenségi Nyilatkozat alkotmánytörténeti vonatkozásai, illetve a Függetlenségi Nyilatkozat politikai háttere – közül egy témát vizsgál.

A pályázattal kapcsolatos további információk itt érhetők el.

A részvételi szándékról lehetőség szerint mielőbb (legkésőbb november 1-ig) visszajelzést kérnek az ogyk-titkarsag@parlament.hu e-mail-címre.

A pályázatot elektronikus formában az alábbi címre kérjük elküldeni: ogyk-titkarsag@parlament.hu
Az e-mail tárgyában a következőt kérjük megjelölni: „A pályázat jeligéje: Függetlenségi Nyilatkozat”

A pályázat beküldésének határideje: 2025. január 31. (péntek)

A pályázatokat az Országgyűlés elnöke által felkért szakértőkből álló bírálóbizottság értékeli, amely fenntartja magának a jogot, hogy – a pályaművek minőségére figyelemmel – egyes helyezéseket ne ítéljen oda, vagy több helyezettet javasoljon díjazásra.
A pályázat díjazása:
I. helyezett: 500 000 Ft
II. helyezett: 400 000 Ft
III. helyezett: 300 000 Ft
(A pályázati díjakat adó és társadalombiztosítási járulék terheli.)

A pályázat eredményhirdetésére és a díjkiosztásra előreláthatóan 2025. április 24-én, az Aranybulla napján kerül sor az Országházban. A díjnyertes pályaműveket az Országgyűlés Hivatala megjelenteti honlapján.