Fiatal Kutatók Akadémiája tagfelvételi pályázata

nov

23.

Fiatal Kutatók Akadémiája tagfelvételi pályázata

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) tagfelvételi pályázatot hirdet a 2023–2028 közötti periódusra.

Az FKA egy nemzetközi minták alapján, 2019-ben alapított, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közfeladataival összhangban működő, alulról szerveződő tudományos társaság. Az FKA 2021-től az MTA társult szervezete, annak testületeivel és tudományos osztályaival szorosan együttműködve részt vesz az MTA tudományos közéleti tevékenységében.

Az FKA tevékenysége jelenleg három fő területre összpontosít:

  • a tudományos kiválóság elősegítése (a tehetséges fiatalok motivációjának felkeltése és fenntartása a tudományos pályán, a tudományos életpálya népszerűsítése, példamutatás, mentorálás);
  • a hazai fiatal (45 év alatti) kutatók érdekeinek képviselete hazai és nemzetközi szinten, melynek szerves része a fenntartható kutatói életpályamodell kidolgozása, valamint a tudományos pályán érzékelhető egyenlőtlenségek enyhítése;
  • a tudomány és a társadalom közötti kommunikáció erősítése igényes és hiteles tudománykommunikációs stratégiák meghonosítása, illetve a fiatal kutatók e téren való professzionális képzése által.

A jelen tagválasztás során 12 fő nyerhet felvételt az FKA-ba; tagságuk kezdő dátuma 2023. május 1. lesz.

A pályázat benyújtásának határideje 2022. december 1. déli 12:00 óra.

A pályázatot a https://palyazat.mta.hu/fka_2023/ oldalon kell benyújtani elektronikus formában.

A kiírás teljes szövege a https://mta.hu/fka/nyilt-palyazati-felhivas-a-fiatal-kutatok-akademiaja… oldalon, a Gyakori Kérdések a https://mta.hu/data/dokumentumok/egyeb_dokumentumok/2022/GyIK_2023.pdf linken érhetők el.