Egy kötet a jövő kihívásairól a bűnügyi tudományokban

júl

04.

Egy kötet a jövő kihívásairól a bűnügyi tudományokban

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar és az MTA TK Jogtudományi Intézete a gondozásában 2019 júniusában jelent meg A bűnügyi tudományok és az informatika című tanulmánykötet karunk doktorjelöltje, Mezei Kitti szerkesztésében.

A modern technológiáknak – nyilvánvaló előnyeik mellett – megvannak a maguk veszélyei is, hiszen lehetőséget teremtenek a bűnözés eddig ismeretlen formái számára. Éppen ezért a kiberbűnözés jelenti napjaink egyik legnagyobb kihívását. A szervezett bűnözés, de a terrorizmus képviselői is előszeretettel használják az internetet, legyen szó illegális online kereskedelemről vagy propagandaterjesztésről. Ezek mellett ma már az elkövetés eszközeként jelentős szerep juthat egy drónnak vagy egy önvezető járműnek is. A büntetőeljárásban egyre nagyobb hangsúlyt kap a digitális felderítés és az elektronikus bizonyíték, mivel az elkövetők már gyakran digitális nyomot hagynak maguk után. Ugyanakkor a nyomozást nehezítik a titkosítást és anonimitást biztosító technológiák, amelyek alkalmasak a személyazonosság elrejtésére. E kötet azonban nemcsak a veszélyekre szeretné felhívni az olvasók figyelmét, hanem egyben elgondolkodtatni a lehetséges megoldásokról is. A szerzők között egyetemi oktatók, kutatók és gyakorlati szakemberek egyaránt szerepelnek, ezáltal kiegyensúlyozott képet adva a jövő kihívásairól a bűnügyi tudományokban.
A kötet szerzői: Ambrus István, Csák Zsolt, Dornfeld László, Fenyvesi Csaba, Gyaraki Réka, Herke Csongor, Mezei Kitti, Nagy Zoltán András, Simon Béla, Szathmáry Zoltán.

A teljes kötet elérhető a https://jog.tk.mta.hu/a-bunugyi-tudomanyok-es-az-informatika oldalon.