Diákköri hallgatók találkozóját tartotta a pécsi jogi kar

ápr

12.

Diákköri hallgatók találkozóját tartotta a pécsi jogi kar

Különleges találkozónak adott otthont a centenáriumára készülő Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara április 7-én és 8-án. Az ország nyolc társkarának tehetséges hallgatóit, a tudományos diákkörök küldöttségeit fogadtuk, akik a jogi kar meghívására érkeztek Pécsre és töltöttek el élményekben gazdag két napot az egyetemen.

A kari TDK által szervezett rendezvény célja az volt, hogy kötetlenebb keretek között találkozzanak a jogász diákkörösök, illetve valamelyest pótolják a 35. OTDK online lebonyolítása miatt elmaradt személyes találkozásokat is.
A megnyitó alkalmával a házigazdák – dr. Miseta Attila, a PTE rektora, dr. Fedeles Tamás rektorhelyettes, a Centenáriumi Programirányító Bizottság elnöke és dr. Fábián Adrián, a PTE ÁJK dékánja – mellett köszöntötte a résztvevőket dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács örökös elnöke is. Ezt követően egy dal csendült fel üdvözlésképpen: Dienes Rebeka Eszter negyedéves joghallgató Paulina Ajándék című dalát adta elő.

Az első napon a vendég karok küldöttségei változatos előadásokat hoztak a centenáriumi évfordulóját ünneplő pécsi jogi karnak – mintegy ajándékképpen. A műsorok jellege egészen széles skálán mozgott, a szakmaitól a humoros bemutatókig, köztük láthatott a közönség kimondottan erre az alkalomra készült filmet, az OTDK-előadások tipikus problémáit kifigurázó produkciót, illetve az egyetemek történetét, a diákhagyományokat vagy épp egy TDK-dolgozat elkészülésének nehézségeit felvillantó, nem egyszer dramatizált és különleges kerettörténetbe ágyazott előadásokat, de még interaktív bingó játéknak is részeseivé válhattak a nézők. A közönségdíjat végül – a résztvevők szavazatai alapján – a Szegedi Tudományegyetem küldöttségének perszimulációs előadása nyerte el.
A csütörtök este ezután lehetőséget nyújtott arra is, hogy kötetlen keretek között, először exkluzív, majd fiatalos környezetben szórakozzanak a vendégek.

A rendezvény második napján egy egész délelőttös, egyetem- és kartörténeti, jogi és TDK tematikájú vetélkedőn vettek részt a hallgatói csapatok, akiket melléjük rendelt PTE ÁJK-s mentoraik mellett saját diákkörös oktatóik is elkísértek az állomásokra. A nyolc pontot elsősorban a PTE ÁJK épületében, annak környékén kellett megtalálni, de az egyiknek a PTE Klimo Könyvtár adott helyet, ahonnan a Joglíceum egykori épületét is érintve jutottak vissza a csapatok a 48-as térre. 
A felsőoktatási hagyományokat megidézve minden csapat „menetlevele” egy erre az alkalomra készíttetett „leckekönyv” lett, amelybe az induláshoz a szükséges aláírásokat, pecséteket is össze kellett gyűjteniük, majd az állomásokat felkeresve, az ottani „vizsgákat” sikeresen teljesítve, érdemjegyeiket és hivatalos bejegyzéseiket megszerezve kerültek egyre közelebb „diplomájukhoz”. A találkozó vetélkedőjére néhány TDK és tanszék, így pl. a Római Jogi, a Kriminalisztikai vagy az Informatikai és Kommunikációs Jogi TDK speciális feladatokkal készült, és az egyik állomáson került sor az UP! Infokommunikációs jogi perbeszédverseny szóbeli fordulójának megtartására is. 
Végül mind a hét, a vetélkedőn is induló csapatnak sikerült az összes állomást abszolválnia.

A verseny nyertese „summa cum laude” minősítéssel az ELTE jogi karának küldöttsége lett. A második helyen a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar csapata végzett, akiknek átlaga csak néhány tizeddel maradt el tőlük. Noha a vetélkedő értékelése során számos szempontot is figyelembe vettek a szervezők (normál és súlyozott átlagok, a leckekönyvi bejegyzések hiánytalansága, az index leadásának időpontja), a szoros végeredményt mutatja, hogy 4,50 százados, a „cum laude” felső határát jelentő eredménye több csapatnak is kialakult, s közülük két küldöttség holtversenyben szerezte meg a harmadik helyet: az NKE ÁNTK és az SZTE ÁJTK.

Az UP! Infokommunikációs jogi perbeszédversenyt külön is jutalmazták annak szervezői. A díjátadón a perbeszédverseny zsűrielnöke, dr. Gosztonyi Gergely ismertette a helyezetteket, akik közül kiemelkedő teljesítménnyel, maximális pontszámmal a Debreceni Egyetem hallgatói szerezték meg az első helyet. Mögöttük a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar csapata lett a második, míg a 3. helyen az ELTE ÁJK képviselői végeztek.

Dr. Fábián Adrián dékán úr zárszavát megelőzően dr. Balogh Judit, az OTDT Állam- és Jogtudományi Szakmai Bizottságának elnöke foglalta össze a két nap élményeit, hangsúlyozva, hogy a hagyományteremtő céllal is rendezett találkozó folytatást érdemel.