AB§ZI 2024 - Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny

ápr

04.

AB§ZI 2024 - Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny

Idén hatodik alkalommal is megrendezésre kerül az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny, amely az országban egyedülálló módon lehetőséget biztosít az alkotmányjog iránt érdeklődő állam- és jogtudományi képzésekben részt vevő hallgatók számára, hogy az Alkotmánybíróság gyakorlatán alapuló jogeseteken és feladatokon keresztül megmérettethessék magukat.

A kétfordulós versenyre valamennyi hazai jogi karról olyan 4 fős hallgatói csapatok nyújthatnak be jelentkezést, amelynek tagjai az abszolutóriumot legkorábban a 2024/2025-ös tanév őszi szemeszterében szerzik meg és nappali, aktív/passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek.

A Verseny első fordulója két részből áll, egy tesztsorból, és egy az Abtv. 27. § szerinti, valódi alkotmányjogi panasz befogadhatósági körülményeire vonatkozó „kifejtős” feladat megoldásából.

A Verseny második fordulójában az írásbeli előkészítő szakaszban a karokat képviselő csapatok versenyzői a továbbiakban egy már befogadottnak tekintett indítvány alapján készítenek AB határozat-tervezetet. A határozat-tervezetek megküldését követően, ezek véleményezésre való „köröztetése” során minden csapat véleményezheti a többi csapat által készített határozat-tervezeteket. A köröztetést követően a második forduló szóbeli részét képező szimulált teljes ülés keretében a versenyző csapatok az Alkotmánybíróság teljes ülését szimulálva, az Alkotmánybíróság épületében előadják és megvitatják egymás tervezeteit.

Jelentkezni 2024. április 8. 23:59-ig tudsz a verseny honlapján elérhető felület kitöltésével.

Az első forduló az MCC fővárosi és vidéki képzési központjaiban kerül megrendezésre az alábbiak szerint:

2024. április 15. (hétfő) - Budapesti forduló (budapesti és győri csapatok számára)
2024. április 16. (kedd) - Miskolci forduló (miskolci és debreceni csapatok számára)
2024. április 18. (csütörtök) - Szegedi forduló (szegedi és pécsi csapatok számára)

További információk elérhetők az abszim@mcc.hu e-mail címen vagy a közösségi média felületeken: Facebook, Instagram

 

ABSZIM plakát