A pécsi jogi karra érkezik a Bíróságtörténeti kiállítás

ápr

03.

A pécsi jogi karra érkezik a Bíróságtörténeti kiállítás

Pécsi állomására érkezett az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által szervezett „Bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körút 2018-2019” elnevezésű programsorozat.

Az Országos Bírósági Hivatal kiemelten fontosnak tekinti a bíróságok történelmi emlékeinek feltárását, megőrzését, a bíróságok történetének kutatását. Ennek jegyében országos bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körutat szervez, melynek célja, hogy előmozdítsa a további kutatásokat, felkeltse az érdeklődést a bíróságok története iránt és konferenciák keretében kiállításokkal egybekötve bemutassa az eredményeket. A pécsi rendezvénynek a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar campusa ad otthont 2019. április 16-án 10:00 órától, a kiállítás a megnyitót követően még több napig megtekinthető lesz.

A tárlókban kiemelkedő szakirodalmi művek, eredeti törvényszövegek, és bírósági iratok, személyes tárgyak, fényképek kapnak helyet, de látható épületdísz, makett, számos elektronikai eszköz is. A tárlat mindemellett a bíróságtörténet olyan kiemelkedő alakjainak is emléket állít, mint Mailáth György, Juhász Andor, Ráth György, Wlassics Gyula, Csemegi Károly, Barcsay László és Janthó László.

A kísérő konferencián részt vesz dr. Handó Tünde, az OBH elnöke, valamint a Dr. Túri Tamás a Pécsi Ítélőtábla megbízott elnöke. A tanácskozáson szó lesz többek között a régi magyar jogrendszerről, megelevenedik a Pécsi Királyi Törvényszék múltja. A programot színesíti a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház előadása „Bírósági históriák – részletek a zalai bíráskodás múltjából” címmel Besenczi Árpád Jászai-díjas színész , Farkas Ignác Jászai-díjas színművész, Kiss Ernő Jászaidíjas színművész, Helvaci Ersan Dávid színművész, valamint Mihály Péter színész által, aki a darab írója és rendezője is egyben.

A kiállítás- és konferencia körút záróeseményére 2019. július 15. napján Budapesten kerül sor, amely egyben a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869.évi IV.tc. hatályba lépésének 150. évfordulója.

Meghívó >>