100 éves a pécsi jogászképzés – évnyitó és kiállítás megnyitó a PTE jogi karán

szep

06.

100 éves a pécsi jogászképzés – évnyitó és kiállítás megnyitó a PTE jogi karán

Az 1912-ben Pozsonyban alapított Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem száz évvel ezelőtt kezdte meg a működését Pécsett. Ebből az alkalomból a Pécsi Tudományegyetem 2021. szeptember 1. és 2023. október 14. között centenáriumi programsorozatot szervez.

A centenáriumi rendezvénysorozat az Állam- és Jogtudományi Karon az ünnepi tanévnyitó tanácsüléssel kezdődött szeptember 5-én majd ezt követően az „Elődeink nyomán. A Jogi Kar 100 éve Pécsett” című kiállítás megnyitójával folytatódott. A kiállítás visszaidézi az évtizedekkel ezelőtti kari életet, egykori neves professzorokat, hallgatókat, az universitas világát, melyet Prof. dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitott meg, valamint beszédet mondott Prof. dr. Fedeles Tamás oktatási rektorhelyettes és Prof. dr. Fábián Adrián, a jogi kar dékánja.
Az évszázados kari életbe bepillantást engedő gyűjteményt a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályának munkatársai nagy hozzáértéssel állították össze. 
A kiállítás anyagához többen kölcsönöztek az egykori professzorokhoz, hallgatókhoz köthető tárgyakat, fényképeket, dokumentumokat. Külön köszönet illeti Tamási Balázst, aki nagyapja, Holub József egykori professzor hagyatékának legértékesebb darabjait bocsátotta rendelkezésre.

A kiállítás a PTE ÁJK épületében, a 48-as téri campus Molnár Kálmán előadója előtti aulában tekinthető meg, előreláthatólag 2023 tavaszáig.