Nyílt nap a pécsi jogi karon

jan

23.

Nyílt nap a pécsi jogi karon

2023. február 1-jén 9:00 órától tartja 48-as téri campusán nyílt napját a pécsi jogi kar.

A délelőtt folyamán izgalmas előadásokkal, érdekes témákkal készülnek a kar oktatói és hallgatói. 9:00 órától kezdődően dr. Fábián Adrián, a kar dékánja "Irány a Pécsi Jog!" címmel mutatja be a kar jelenlegi helyét és szerepét, valamint tervezett jövőjét, ezt követően a diákok megismerhetik a hallgatók örökké színes és izgalmas életét. A nap folyamán számos fakultatív program várja az érdeklődőket. Az aulát megtöltik a kar hallgatói szervezetei, melyeknek tagjai tanulmányaik mellett a kar színes és mozgalmas életét szervezik.

Regisztráció >>

Részletes program

Tájékoztató előadások

9:00-9:10    Irány a Pécsi Jog! - dékáni köszöntő
Előadó: Dr. Fábián Adrián
Molnár Kálmán előadó 

Karunk dékánja, Dr. Fábián Adrián tart rövid tájékoztatót karunkról, a legfontosabb tudnivalókról. Nyugi, ez nem olyan szokásos unalmas vezetői nyitóbeszéd lesz. Dékán úr hasznos tanácsokkal és történetekkel teszi hangulatossá a rendezvény nyitó programját.


9:10-9:30    Hallgatói élet az ÁJK-n
Előadó: Horváth Dominik
Molnár Kálmán előadó 

A Hallgatói Önkormányzat elnöke Horváth Dominik nehéz feladatot kapott, mert negyedórában kell bemutatnia a barátságos, családias és élettel teli hétköznapokat, melyek a pécsi jogon Rád is várnak. Dominik könnyen megbirkózik a feladattal, az előadás végére már Te is látni fogod, hogy mennyire jó pécsi jogász hallgatónak lenni.


9:30-9:50    Amit a Jogász szakról tudni kell!
Dr. Fábián Adrián, Varga-Fuderer Anita
Molnár Kálmán előadó

Az osztatlan jogász képzésre fókuszálva, hasznos információkat kapsz arról, hogy a felvételitől a diploma átvételéig tartó úton milyen fontos ellenőrző pontokat kell teljesíteni.


9:50-10:10    Amit a Jogi felsőoktatási szakképzésről tudni kell!
Dr. Herger Csabáné, Varga-Fuderer Anita
Molnár Kálmán előadó 

A jogi felsőoktatási szakképzésre fókuszálva, hasznos információkat kapsz arról, hogy a felvételitől az oklevél átvételéig tartó úton milyen fontos ellenőrző pontokat kell teljesíteni.


10:10-10:30    Tájékoztató a kollégiumi lehetőségekről
Előadó: Pintér Kata, elnök - EHÖK Központi Kollégiumi Bizottság
Molnár Kálmán előadó     

Ha távolabbról érkezel Pécsre, akkor a lakhatásod megoldása is fontos lesz. Ebben segít a kollégiumokhoz legjobban értő kollégánk, aki bemutatja a pályázástól az elbíráslásig tartó folyamatot, illetve a lakhatás körülményeit.

 

Folyamatos programok az aulában

10:00-13:00    Kérdezz! Mi felelünk! - interaktív beszélgetések hallgatóikkal
aula

Lehet, hogy már végig nézted az összes weboldalt, átböngészted a tájékoztatókat, mégis maradt egy csomó kérdésed. Talán bizonytalan vagy, vagy megerősítésre vágysz. Segítünk! Gyere és kérdezz hallgatóinktól a nap folyamán.


10:00-13:00    Bemutatkoznak a Hallgatói szervezetek
aula

Ismerkedj meg azokkal a hallgatókkal, akik tanulmányaik mellett a kar színes és mozgalmas életét szervezik. Tudományos és sport programokkal gazdagítják, jogsegélyszolgálatot biztosítanak az egyetem polgárainak, vagy a média szolgálatában állnak.


10:00-13:00    Ördög vagy angyal játék - Játékos hazugságvizsgálat
aula

Olykor-olykor előfordul, hogy egy-egy csínyt elkövetünk. De vajon tudod-e, hogy az a csíny már büntetendő. A kérdések komoly témákat taglalnak, azonban itt csupán arra fókuszálunk, hogy amit a Te viccnek tartasz, az valójában hogyan is értelmezhető a jogban.


10:00-13:00    Diákhitel – lehetőség és felelősség
aula

A Diákhitel Központ munkatársa a nap folyamán folyamatosan a segítségedre lesz, fordulj hozzá a kérdéseiddel!

 

Hasznos és érdekes előadások

10:30-13:00    Múltból a jövőbe - Interaktív csoportjáték a Kar legérdekesebb helyiségében
Előadó/játékvezető: Dr. Hohmann Balázs, adjunktus, Technológiai Jogi és Energiajogi Tanszék
Középkori terem

Szereted a logikai játékokat? Érdekel, hogy milyen ismeretekre lehet szükséged a jogi karon? Ebben a játékban most igazán kipróbálhatod képességeidet! 20 perc alatt kell kijutnotok, 4 társaddal a Kar középkori terméből! Neked sikerül a kihívás?


10:40 - 11:00    „Roxfortban, aki segítséget kér, meg is kapja azt” Mentor klub - bemutatkozó beszélgetés
Előadó: Dr. Vörös Eszter, tanársegéd, Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszék, Tóth Noémi hallgatómentor    
Óriás Nándor előadó

A pécsi jogi kar nagy hangsúlyt fektet a hallgatók támogatására, így a PTE Összegyetemi Mentorprogramjának részeként már 4 éve működteti Mentorklubját, melynek célja, hogy a Kar minden olyan hallgatója segítséget kapjon, akinek nehézségei akadnak, támogatásra van szüksége az egyetemi ügyintézésben vagy az oktatókkal való kapcsolattartásban. Ezen az előadáson megismerkedhetsz a program lehetőségeivel.


11:00-11:30    "Mi fán terem a szaknyelv? Mi az, amit csak a PTE Jogi Kara kínál ( kurzus, vizsga, tananyag) ?" – angol
Előadó: Zelnik Zsófia és Garas-Czirkó Dorka, nyelvtanár Idegen Nyelvi Lektorátus és Szaknyelvi Vizsgahely
103. terem

Egy interaktív beszélgetős előadás keretében megismerheted az Idegen Nyelvi Lektorátus által kínált szaknyelvi képzéseket. Kérdezz bátran!


11:00-11:30    "Mi fán terem a szaknyelv? Mi az, amit csak a PTE Jogi Kara kínál ( kurzus, vizsga, tananyag) ?" – német
Előadó: Hőnig Klára, nyelvtanár Idegen Nyelvi Lektorátus és Szaknyelvi Vizsgahely
011. terem

Egy interaktív beszélgetős előadás keretében megismerheted az Idegen Nyelvi Lektorátus által kínált szaknyelvi képzéseket. Kérdezz bátran!


11:00-11:30    "Mi fán terem a szaknyelv? Mi az, amit csak a PTE Jogi Kara kínál ( kurzus, vizsga, tananyag) ?" – latin
Előadó: Ress Éva, nyelvtanár, Idegen Nyelvi Lektorátus és Szaknyelvi Vizsgahely
009. terem

Egy interaktív beszélgetős előadás keretében megismerheted az Idegen Nyelvi Lektorátus által kínált szaknyelvi képzéseket. Kérdezz bátran!    


11:40-12:30     Jogi tévhitek és mindennapi jogügyletek
Előadók: Várallai Luca, alelnök; dr. Békési Gábor, mentor, Óriás Nándor Szakkollégium
Óriás Nándor előadó    

Az Óriás Nándor Szakkollégium rövid bemutatását követően egy érdekes interaktív előadásban lehet részed, melyben jogi tévhiteket és mindennapos jogügyleteket mutatunk be. Ezek rámutatnak arra, mennyire máshogy működik néhány szituáció a jog világában. Ami egy laikusnak elsőre nem tűnhet fel, az egy szakembernek vagy egy joghallgatónak annál inkább. Hétköznapinak tűnő cselekmények jogi relevanciáját vizsgáljuk meg játékos, interaktív módon, melyben a hallgatóság is részt vehet.


11:40-12:30    A jogászi hivatás 
Előadó: Dr. Monori Gábor adjunktus, Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszék
Molnár Kálmán előadó

Érdeklődsz a jogi pálya iránt? Szeretnéd tudni, hogy mihez kezdhetsz a jogi diplomáddal? Az előadás bemutatja, hogy milyen feladatot lát el egy bíró, egy ügyész vagy egy ügyvéd, valamint, hogy milyen egyéb területeken helyezkedhet el egy jogász.

Regisztráció >>