Nyílt nap a pécsi jogi karon

jan

25.

Nyílt nap a pécsi jogi karon

2022. február 2-án tartja 48-as téri campusán tartja személyes jelenlétű nyílt napját a pécsi jogi kar.

Egy év kihagyás után ismét középiskolás érdeklődők és szüleik töltik meg a kar auláját és előadóit. A délelőtt folyamán izgalmas előadásokkal, érdekes témákkal készülnek a kar oktatói és hallgatói.
9:00 órától kezdődően dr. Fábián Adrián, a kar dékánja "Irány a Pécsi Jog!" címmel mutatja be a kar jelenlegi helyét és szerepét, valamint tervezett jövőjét, ezt követően a diákok megismerhetik a hallgatók örökké színes és izgalmas életét. A nap folyamán számos fakultatív program várja az érdeklődőket. Az aulát megtöltik a kar hallgatói szervezetei, melyeknek tagjai tanulmányaik mellett a kar színes és mozgalmas életét szervezik, tudományos és sport programokkal gazdagítják, jogsegélyszolgálatot biztosítanak az egyetem polgárainak, vagy a média szolgálatában állnak.

10:00 órától megnyílik a Középkori terem ajtaja is, hiszen egy izgalmas, a technológia fejlődését végig követő játékban vehetnek részt a diákok. Számos érdekes előadás közül válogathatnak az érdeklődők, mint például a digitális bizonyítékok hihetőségét firtató, vagy a jogi tévhiteket útvesztőiben kalauzoló előadások.

A programot az a virtuális döntéshozó játékos előadás zárja, melyet a tavalyi évben ugyan nagy sikerrel, de csak on-line formában tudott megszervezni a kar. Február 2-án viszont személyesen döntheti el a közönség, hogy egy ifjú jogász bíróvá válik, vagy garantált lesz a bukása.


Program részletei


10:00-14:00    Folyamatos programok az aulában 

                        Kérdezz! Mi felelünk! - interaktív beszélgetések hallgatóikkal

Lehet, hogy már végig nézted az összes weboldalt, átböngészted a tájékoztatókat, mégis maradt egy csomó kérdésed. Talán bizonytalan vagy, vagy megerősítésre vágysz. Segítünk! Gyere és kérdezz hallgatóinktól a nap folyamán.

                        Bemutatkoznak a Hallgatói szervezetek

Ismerkedj meg azokkal a hallgatókkal, akik tanulmányaik mellett a kar színes és mozgalmas életét szervezik. Tudományos és sport programokkal gazdagítják, jogsegélyszolgálatot biztosítanak az egyetem polgárainak, vagy  a média szolgálatában állnak.

                         Diákhitel – lehetőség és felelősség

A Diákhitel Központ munkatársa a nap folyamán folyamatosan a segítségedre lesz, fordulj hozzá a kérdéseiddel!

9:00-9:15         Irány a Pécsi Jog! - dékáni köszöntő
                         Dr. Fábián Adrián, dékán

Karunk dékánja, Dr. Fábián Adrián tart rövid tájékoztatót karunkról, a legfontosabb tudnivalókról. Nyugi, ez nem olyan szokásos unalmas vezetői nyitóbeszéd lesz. Dékán úr hasznos tanácsokkal és történetekkel teszi hangulatossá a rendezvény nyitó programját.

9:15-9:30        Hallgatói élet az ÁJK-n!
                        Horváth Dominik, HÖT elnök

A Hallgatói Önkormányzat elnöke Horváth Dominik nehéz feladatot kapott, mert negyed órában kell bemutatnia a barátságos, családias és élettel teli hétköznapokat, melyek a pécsi jogon Rád is várnak. Dominik könnyen megbirkózik a feladattal, az előadás végére már Te is látni fogod, hogy mennyire jó pécsi jogász hallgatónak lenni.

9:30-10:00         Amit a Jogász szakról tudni kell!    
                          Dr. Fábián Adrián dékán, Varga-Fuderer Anita tanulmányi osztályvezető

Az osztatlan jogász képzésre fókuszálva, kapsz hasznos információkat arról, hogy a felvételitől a diploma átvételéig tartó úton milyen fontos ellenőrző pontokat kell teljesíteni.

10:00-10:30       Amit a Jogi felsőoktatási szakképzésről tudni kell!
                          Dr. Herger Csabáné szakvezető, Varga-Fuderer Anita tanulmányi osztályvezető

A jogi felsőoktatási szakképzésre fókuszálva, kapsz hasznos információkat arról, hogy a felvételitől az oklevél átvételéig tartó úton milyen fontos ellenőrző pontokat kell teljesíteni.

10:30-13:00      Múltból a jövőbe - Interaktív csoportjáték a Kar legérdekesebb helyiségében
                          Dr. Hohmann Balázs, tanársegéd, Közigazgatási Jogi Tanszék Informatikai és Kommunikációs Jogi Csoport

Szereted a logikai játékokat? Érdekel, hogy milyen ismeretekre lehet szükséged a jogi karon? A Kar Informatikai és Kommunikációs Jogi Csoportja játékában most igazán kipróbálhatod képességeidet! 20 perc alatt kell kijutnotok, 4 társaddal a Kar középkori terméből! Neked sikerül a kihívás?

10:40 - 11:00    „Roxfortban, aki segítséget kér, meg is kapja azt” Mentor klub - bemutatkozó beszélgetés
                          Dr. Vörös Eszter, tanársegéd, Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszék

A pécsi jogi kar nagy hangsúlyt fektet a hallgatók támogatására, így a PTE Összegyetemi Mentorprogramjának részeként már 3 éve működteti Mentorklubját, melynek célja, hogy a Kar minden olyan hallgatója segítséget kapjon, akinek tanulási nehézségei akadnak, támogatásra van szüksége az egyetemi ügyintézésben vagy az oktatókkal való kapcsolattartásban. Ezen az előadáson megismerkedhetsz a program lehetőségeivel.

10:40-12:10    Mi fán terem a szaknyelv? Mi az, amit csak a PTE Jogi Kara kínál (kurzus, vizsga, tananyag) ?

                        Interaktív beszélgetés -  angol, német, latin és orosz nyelv"
                        Ress Éva, nyelvtanár, Idegen Nyelvi Lektorátus és Szaknyelvi Vizsgahely

Egy interaktív, beszélgetős előadás keretében megismerheted az Idegen Nyelvi Lektorátus által kínált szaknyelvi képzéseket. Kérdezz bátran!

11:10-11:30    Digitális bizonyíték - hihetünk neki?
                       Dr. Bendes Ákos, PhD hallgató, Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszék

Biztosan Te is sokszor találkozol a sorozatokban, filmekben a büntetőeljárások izgalmas oldalával. Minden bűnügyi filmben felmerül a kérdés, hogy vajon minden bizonyíték hiteles? Gyere el a téma tudományos, mégis izgalmas oldalát bemutató előadásra!

11:20-12:20    Jogi tévhitek és mindennapi jogügyletek
                        Várallai Luca, alelnök; dr. Békési Gábor, titkár, Óriás Nándor Szakkollégium

Az Óriás Nándor Szakkollégium rövid bemutatását követően egy érdekes interaktív előadásban lehet részed, melyben jogi tévhiteket és mindennapos jogügyleteket mutatunk be. Ezek rámutatnak arra, mennyire máshogy működik néhány szituáció a jog világában. Ami egy laikusnak elsőre nem tűnhet fel, az egy szakembernek vagy egy joghallgatónak annál inkább. Hétköznapinak tűnő cselekmények jogi relevanciáját vizsgáljuk meg játékos, interaktív módon, melyben Te is részt vehetsz.

11:40-12:30    „Becsületbeli ügy” – virtuális kaland a XIX. században
                       Dr. Korsósné dr. Delacasse Krisztina, adjunktus, Jogtörténeti Tanszék

Az interaktív program a XIX. század végének Magyarországára kalauzol el. Egy ún. „virtuális szcenárió” segítségével (ezáltal egy új tanítási módszerbe is bepillantva) ismerkedhetsz meg a bírói pálya akkori feltételrendszerével, a bírói függetlenség garanciáival, a bírák felelősségre vonásának néhány lényeges szabályával.
A játékos foglalkozáson a főszereplők valójában Te és a többi résztvevő lesztek, akik egy elképzelt történetbe ágyazva, egy nagypolgári családból származó ifjú bőrébe bújva tapasztalhatjátok meg a bíróvá válás folyamatát és mindennapos nehézségeit. Az előadó a bevezetőt követően "játékvezetőként" működve segíti majd Benneteket, mert a képzeletbeli történetben előre haladva újabb és újabb döntésekre kényszerültök. Vajon összhangban lesznek-e a lépéseitek a korabeli jogszabályok rendelkezéseivel, megfelel-e a magatartásotok annak, amit a bírótól a társadalom elvár(t)? Mindez kiderül a játék közben: hiszen ha a jó döntéseket hozzátok meg, a történet eljut a boldog végkifejletig, ám ha letértek az ideális pályáról, a következmény akár a szereplő végső bukása is lehet.

Regisztráció >>

A nyílt napon 18 év alatti látogatók védettségi igazolvánnyal vagy védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel vehetnek részt. 18 év feletti látogatók csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt a rendezvényen.
Az épületbe belépni és a rendezvényen tartózkodni kizárólag szájat és orrot eltakaró maszkban lehet!