Kutatók Éjszakája a pécsi jogi karon is

szep

20.

Kutatók Éjszakája a pécsi jogi karon is

2022. szeptember 30-án újra megnyílnak a pécsi jogi kar kapui az érdeklődők előtt. Előadóink érdekes, izgalmas előadásokkal készülnek, legyen szó akár történelmi, történeti kutatásokról, akár az innovatív technológiai fejlődés jogi kihívásairól.

Amikor a Kutatók Éjszakájára készülünk, akkor a jogtudomány történelmi-, történeti kutatásait sosem hagyjuk ki, hiszen nagyon izgalmas és tanulságos világba csöppenhetünk. Az idén a kalandregényeket, kalandfilmeket megihlető kincskeresés, a haszonlesők és szélhámosok humortól vagy pikáns részletektől sem mentes periratait tárjuk a közönség elé. Bereményi Géza A tanítványok című film segítségével mutatunk rá a filmbéli és a történelmi Magyary Zoltán világhírű professzor életművére.
Minden évben nagy érdeklődés mutatkozik a kriminalisztika világa iránt. Az idén sem maradhatnak el azok az előadások, melyek e köré a téma köré rendeződnek.

Bepillanthatunk a kriminalisztika fejlődéstörténetébe, mely egy 120 évet átívelő utazás lesz. Megmutatjuk a jelen problémáit és érdekes eseteit is, mint például az önvezető járművekkel kapcsolatos közlekedési bűncselekmények kriminalisztikai sajátosságait, valamint az idei év perét, ami a legnagyobb figyelmet kapta és beégett a köztudatba. A Johny Depp –Amber Heard per érdekességeiről és tanulságairól is beszélgetünk.

Napjaink legnagyobb kihívása a jogászok számára az, hogy a gyorsan fejlődő technológiai változásokat hogyan kövessék le jogilag, ami nagyon fontos a társadalmi rendezettség fenntartása miatt. A problémakör rengeteg kutatási feladatot generál, melybe most a hozzánk látogatók is betekintést kaphatnak egészen a kiberkémkedéstől az algoritmusokon keresztül a digitális jogalkotásig. Szó lesz a kriptok új világáról, kódsorok és a művészet kapcsolatáról is. 

A fogyasztóvédelem az idei előadássorból sem maradhat ki. Kicsit másként, színészek improvizatív játékával megspékelve járjuk körbe a használtautó vásárlás jogi buktatóit. Ebben a darabban biztosan mindenki talál magának olyan információt, amit később hasznosítani tud. Ugyanez igaz lesz a gazdasági válság témája köré szervezett előadásra is. 

Az idei Kutatók Éjszakáján is nagyon sok hasznosítható tudást szeretnénk átadni, programjainkat minden korosztály számára ajánljuk.

Az előadások helyszíne a PTE ÁJK "A" épülete: 7622 Pécs, 48-as tér 1.
Minden program ingyenes, azonban vannak olyan előadások, melyek regisztrációhoz kötöttek, a Kutatók Éjszakája oldalán tudnak az előadásokra regisztrálni.