2019-ben is „Mint-a-Parlament” rendezvény

már

25.

2019-ben is „Mint-a-Parlament” rendezvény

Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi És Közművelődési Igazgatósága az idei évben is megrendezi az Országgyűlés törvényhozó munkáját modellező rendezvényét felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára.

A program célja, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg a törvényhozó munkát, a törvényhozás menetét és az országgyűlési képviselők munkáját egy szimulációs játék keretében. A hallgatók a program során kiegészíthetik elméleti ismereteiket és kipróbálhatják magukat a képviselők szerepében.

A Mint-a-Parlament soron következő ülésnapján a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának frakciója, a Közös Értékek Képviseletében (KÉK) által benyújtott, „az országgyűlési képviselők választhatóságának korlátozásáról” szóló törvényjavaslatot vitatják meg a résztvevők, mely az alábbi linken érhető el: http://www.nemzetfotere.hu/uploads/nemzetfotere/mint-a-parlament/ppke-jak-kek-vjt-modositas.pdf

A rendezvényre 20 fős egyetemista csoportok jelentkezését várják. A jelentkezés során előnyt élveznek azok az egyetemek és intézmények, amelyek még nem vettek részt korábban Mint-a-Parlament ülésen.

A jelentkezéshez nem kell más, csupán a jelentkezési lap kitöltése, egy logóval ellátott frakcióprofil, továbbá egy módosító javaslat készítése és azok elküldése az alábbi email címre: mintaparlament@parlament.hu

A jelentkezett csoportok közül a szervezők ötöt választanak ki, a benyújtott frakcióprofil és módosító javaslatok minősége, és a jelentkezési gyakoriság alapján. Az ülésnapon a résztvevők plenáris, bizottsági és frakcióüléseken vitatják meg a törvényjavaslatot, amin az előzetesen megírt módosító javaslatokkal változtathatnak is.

Helyszín: Országház (1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.)

Időpont: 2019. április 26. (péntek)

Az időpontok a parlamenti programok függvényében változhatnak.

Forgatókönyv:

  • általános vita
  • bizottsági ülés
  • frakcióülés
  • Törvényalkotási bizottság ülése
  • zárószavazás
  • sajtótájékoztató

Jelentkezés határideje (frakcióprofil és módosító javaslatok benyújtási határideje): 2019. április 5. (péntek) 9:00-ig.

Résztvevők kihirdetése: 2019. április 8. (hétfő) 16:30-ig.

A kiválasztott frakciók profilját és az általuk benyújtott módosító javaslatokat a kihirdetés napján közzéteszik, ezzel segítve a pártok közötti szövetségek kialakítását: http://www.nemzetfotere.hu/mint-a-parlament

A felkészüléshez szükséges dokumentumokat a jelentkezés véglegesítése, illetve a résztvevők kihirdetése után küldik meg.

További kérdések esetén az alábbi elérhetőségek egyikén tájékozódhatnak.

Lengyel Eszter
+36 1/441-4378
mintaparlament@parlament.hu
https://www.facebook.com/mintaparlament
http://www.nemzetfotere.hu/koevetkezo-uelesnap-2019-aprilis-26

Törvényjavaslat >>
Jelentkezési lap >>
Módosító javaslat nyomtatvány >>