Jogesetmegoldó verseny

A PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszéke és a Baranya Megyei Kormányhivatal december 16-án 14.30-as kezdettel jogesetmegoldó versenyt szervez. A versenyre jelentkezhet minden aktív szemeszteres, nappali tagozatos, jogász alapképzésben résztvevő hallgató, aki a tanszéki nyilvántartás szerint 2022 december 9-én az Alkotmányjogi TDK tagja.

A jelentkezés módja és határideje: Tilk Péter tanszékvezető egyetemi tanárnál a tilk.peter@ajk.pte.hu címen, december 14. szerda 12.00-ig.

TDK orientációs nap

A tudományos diákköri tevékenység megismertetése és népszerűsítése céljából november 14-én délután kari TDK orientációs napot rendezünk, amelyre minden hallgatónkat szeretettel várjuk, különösen az alsóbb évfolyamokról!

Szakmai kirándulás az Alkotmánybíróságra

A Nemzeti Tehetség Program NTP-HHTDK-22-0019 azonosítójú pályázatának támogatásával egy napos autóbuszos kirándulást szervezünk hallgatóinknak Budapestre, az Alkotmánybíróságra. A korábbi nagy sikerű programhoz hasonlóan most is előadásokat és tájékoztatót hallgathatnak meg a résztvevők többek között a testület elnökétől és egy további alkotmánybírától, akinek akár kötetlen beszélgetés körében is feltehetik majd szakmai kérdéseiket. A csoportot körbe kalauzolják az Alkotmánybíróság épületében is. 

Jogesetmegoldó verseny

A PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszéke és a Győri Törvényszék 2022 szeptember 8-án 15.00 kezdettel jogesetmegoldó versenyt hirdet. A versenyre jelentkezhet minden aktív szemeszteres, nappali tagozatos, jogász alapképzésben résztvevő hallgató, aki a tanszéki nyilvántartás szerint 2022 szeptember 7-én az Alkotmányjogi TDK tagja. A versenyre a Tanszék doktoranduszai is jelentkezhetnek.

A jelentkezés módja és határideje: Tilk Péter tanszékvezető egyetemi tanárnál a tilk.peter@ajk.pte.hu címen.

Pécs, 2022 szeptember 7.

„Elődeink nyomán. A Jogi Kar 100 éve Pécsett” című kiállítás megnyitója

A Pécsi Tudományegyetem centenáriumi ünnepség sorozatának részeként a 100 éves pécsi jogászképzést bemutató

 

„Elődeink nyomán. A Jogi Kar 100 éve Pécsett” című kiállítás megnyitója,

 

amely kiállítás visszaidézi az évtizedekkel ezelőtti kari életet, egykori neves professzorokat, hallgatókat, az universitas világát. 

Ünnepélyes tanévnyitó

A 2022/2023 tanév ünnepélyes megnyitása, díjak és elismerések átadása.

Az ünnepi tanévnyitó tanácsülés programja:

         Himnusz

         Köszöntő beszédek: Prof. Dr. Miseta Attila rektor és Prof. Dr. Fábián Adrián dékán

         Az elsőéves hallgatók ünnepélyes eskütétele és köszöntése

         Kitüntetések, díjak, elismerések átadása, bejelentések megtétele

         Szózat

Jogesetmegoldó verseny

A PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszéke és Kaposvár MJV Polgármesteri Hivatala 2022. július 5-én 14.00 kezdettel jogesetmegoldó versenyt hirdet.

A versenyre jelentkezhet minden aktív szemeszteres, nappali tagozatos, jogász alapképzésben résztvevő hallgató, aki a tanszéki nyilvántartás szerint 2022. június 25-én az Alkotmányjogi TDK tagja. A versenyre a Tanszék doktoranduszai is jelentkezhetnek.

Jogesetmegoldó verseny

A PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszéke, a Kodifikátor Alapítvány és a Siklósi Rendőrkapitányság április 26-án 10.00-i kezdettel jogesetmegoldó versenyt szervez.

A versenyre jelentkezhet a tilk.peter@ajk.pte.hu címen minden aktív szemeszteres, nappali tagozatos, jogász alapképzésben résztvevő hallgató, aki a tanszéki nyilvántartás szerint 2022 április 24-én az Alkotmányjogi TDK tagja.

A versenyre a Tanszék doktoranduszai is jelentkezhetnek.

dr. Tilk Péter
tanszékvezető egyetemi docens

Jogesetmegoldó verseny

A PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszéke és a Baranya Megyei Kormányhivatal január 14-én 16.30-i kezdettel jogesetmegoldó versenyt szervez. A versenyre jelentkezhet minden aktív szemeszteres, nappali tagozatos, jogász alapképzésben résztvevő hallgató, aki a tanszéki nyilvántartás szerint 2022 január 1-jén az Alkotmányjogi TDK tagja. A versenyre a Tanszék doktoranduszai is jelentkezhetnek.

Jogesetmegoldó verseny

A PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszéke és a Pécsi Törvényszék december 7-én 16.30-i kezdettel jogesetmegoldó versenyt szervez. A versenyre jelentkezhet minden aktív szemeszteres, nappali tagozatos, jogász alapképzésben résztvevő hallgató, aki a tanszéki nyilvántartás szerint 2021 december 1-jén az Alkotmányjogi TDK tagja. A versenyre a Tanszék doktoranduszai is jelentkezhetnek.

Fókuszban az állami áldozatsegítés

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Jogtudományi Osztály november 9-én 14 órai kezdéssel szervezi a Fókuszban az Áldozatsegítés elnevezésű online kerekasztal beszélgetést. A kerekasztal beszélgetés fő témája a 2020. decemberi törvénymódosításnak köszönhetően átalakult magyar áldozatsegítő rendszer főbb sajátosságainak ismertetése. A téma alapos megismerését szolgálja, hogy három különböző szervezet szakértői vesznek részt a beszélgetésen és ismertetik saját szervezetüknél szerzett tapasztalataikat az ún. opt-out rendszerrel kapcsolatban.

Jogklinika - Nyílt napot és Jogesetmegoldó verseny

Várunk mindenkit szeretettel, akik érdeklődnek a Jogklinika, mint szervezet vagy oktatási forma iránt vagy kíváncsiak arra, hogy miért érdemes csatlakozni hozzánk.

Nincs kérdésed, de szívesen megmérettetnéd tudásod a gyakorlatban, egy jogesetmegoldásával? Itt a helyed!
A nyertesek értékes tárgyi nyereményekkel és ösztöndíjakhoz szükséges többlet pontokkal gazdagodhatnak.

Programunk november 10-én, az PTE ÁJK "A" épület Óriás Nándor előadótermében 15:00 órai kezdéssel kerül megrendezésre.

Versenyre regisztrálás 14:40 órától lehetséges.

Az ügyészségről másképpen - az ügyész közérdekvédelmi tevékenysége (4. online TDK-fórum)

Az ügyészséget alapvetően vádhatóságként, büntetőügyekben eljáró szervezetként ismeri a laikus és a szakmai közvélemény. Van azonban egy kevéssé ismert, speciális feladata is: a közérdek védelmében magánjogi, közigazgatási jogi ügyekben és szabálysértési eljárásokban is részt vesz. Az ügyész ún. közérdekvédelmi tevékenysége számos jogágat átfogó, színes és sokoldalú jogalkalmazói feladatot jelent, amelynek rendszerét és legfontosabb elemeit mutatja be az előadás, a referátum, illetve az azt követő beszélgetés.

A beszéd mint ujjlenyomat? A kriminalisztikai fonetika lehetőségei és korlátjai - 3. online TDK-fórum

Mindannyiunk hétköznapi tapasztalata, hogy ismerőseinket hangjuk alapján felismerhetjük, anélkül hogy látnánk őket. Felmerül a kérdés, hogy vajon a szavak, mondatok jelentésén túl milyen információtartalma van még a beszédnek. Az előadás során körbejárjuk, milyen egyéni tulajdonságok tükröződhetnek a beszédben, a fonetikus hogyan kutatja ezeket az összefüggéseket, és ezekkel az eredményekkel hogyan segítheti az igazságügyi hangszakértő munkáját.

2. online szakmai TDK-fórum: Fókuszban a büntetés-végrehajtás

A március 2-án elmaradt 2. online TDK-fórumot új időpontban, május 5-én 14.30 órai kezdettel rendezzük meg!

Folytatódik az a kari TDK által elindított szakmai programsorozat, amelyben olyan szakembereket – volt hallgatóinkat – szólítottunk és szólítunk meg, akik nem a klasszikus jogászi pályákon – így a bírói, ügyvédi, ügyészi hivatásban, illetve a közigazgatásban – helyezkedtek el.

Online szakmai TDK-fórum: Jogi végzettséggel a bűnüldözés szolgálatában

A közfelfogás szerint a jogi diploma a klasszikus jogászi pályákon – így a bírói, ügyvédi, ügyészi hivatásban, illetve a közigazgatásban – való elhelyezkedésre és érvényesülésre ad elsősorban lehetőséget, napjainkban azonban egyre szélesebb az a terület, amely igényli a jogász közreműködését.

A bűnözés struktúrájának a változásai magukkal hozták a rendőri munka átalakulását is, és a rendőrségen is egyre nagyobb igény mutatkozik a több tudományterületen is képzett, elmélyült ismeretekkel rendelkező munkatársakra.

TDK orientációs nap - középpontban a járványhelyzettel kapcsolatos jogi kérdések

A kari tudományos diákkörök immár hagyományos TDK orientációs napjai közül az idei elsőt 2021. február 3-án 14.00 órai kezdettel online formában és tematikus programmal tartjuk. A rendezvény a Covid-19 járvánnyal, annak kezelésével kapcsolatos jogi kérdéseket járja körül egy meghívott alumni diákkörös, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.-nél jogászként dolgozó dr. Suhajda Máté és az OTDK leendő versenyzőinek közreműködésével.