Az ügyészségről másképpen - az ügyész közérdekvédelmi tevékenysége (4. online TDK-fórum)

Az ügyészséget alapvetően vádhatóságként, büntetőügyekben eljáró szervezetként ismeri a laikus és a szakmai közvélemény. Van azonban egy kevéssé ismert, speciális feladata is: a közérdek védelmében magánjogi, közigazgatási jogi ügyekben és szabálysértési eljárásokban is részt vesz. Az ügyész ún. közérdekvédelmi tevékenysége számos jogágat átfogó, színes és sokoldalú jogalkalmazói feladatot jelent, amelynek rendszerét és legfontosabb elemeit mutatja be az előadás, a referátum, illetve az azt követő beszélgetés.

A beszéd mint ujjlenyomat? A kriminalisztikai fonetika lehetőségei és korlátjai - 3. online TDK-fórum

Mindannyiunk hétköznapi tapasztalata, hogy ismerőseinket hangjuk alapján felismerhetjük, anélkül hogy látnánk őket. Felmerül a kérdés, hogy vajon a szavak, mondatok jelentésén túl milyen információtartalma van még a beszédnek. Az előadás során körbejárjuk, milyen egyéni tulajdonságok tükröződhetnek a beszédben, a fonetikus hogyan kutatja ezeket az összefüggéseket, és ezekkel az eredményekkel hogyan segítheti az igazságügyi hangszakértő munkáját.

2. online szakmai TDK-fórum: Fókuszban a büntetés-végrehajtás

A március 2-án elmaradt 2. online TDK-fórumot új időpontban, május 5-én 14.30 órai kezdettel rendezzük meg!

Folytatódik az a kari TDK által elindított szakmai programsorozat, amelyben olyan szakembereket – volt hallgatóinkat – szólítottunk és szólítunk meg, akik nem a klasszikus jogászi pályákon – így a bírói, ügyvédi, ügyészi hivatásban, illetve a közigazgatásban – helyezkedtek el.

Online szakmai TDK-fórum: Jogi végzettséggel a bűnüldözés szolgálatában

A közfelfogás szerint a jogi diploma a klasszikus jogászi pályákon – így a bírói, ügyvédi, ügyészi hivatásban, illetve a közigazgatásban – való elhelyezkedésre és érvényesülésre ad elsősorban lehetőséget, napjainkban azonban egyre szélesebb az a terület, amely igényli a jogász közreműködését.

A bűnözés struktúrájának a változásai magukkal hozták a rendőri munka átalakulását is, és a rendőrségen is egyre nagyobb igény mutatkozik a több tudományterületen is képzett, elmélyült ismeretekkel rendelkező munkatársakra.

TDK orientációs nap - középpontban a járványhelyzettel kapcsolatos jogi kérdések

A kari tudományos diákkörök immár hagyományos TDK orientációs napjai közül az idei elsőt 2021. február 3-án 14.00 órai kezdettel online formában és tematikus programmal tartjuk. A rendezvény a Covid-19 járvánnyal, annak kezelésével kapcsolatos jogi kérdéseket járja körül egy meghívott alumni diákkörös, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.-nél jogászként dolgozó dr. Suhajda Máté és az OTDK leendő versenyzőinek közreműködésével.

BeléPTEtő Gólyatréning

A beléPTEtő - Gólyatréning egy kifejezetten jogász gólyáknak szóló program, mely során egy pár órás délutáni kikapcsolódás keretében láthattok bele igazán, hogy mi vár Rátok egyetemistaként és legfőképpen leendő jogászként. 

A gólyatréning nemcsak remek kikapcsolódást fog nyújtani Nektek, de egyben nagyon hasznos információkkal, készségfejlesztő tippekkel ismerkedhettek meg, mely tanulmányaitokban segítséget nyújthat, akár a kezdeti apró nehézségek leküzdésében egy nagyobb cél érdekében, illetve képességeitek megfelelő kibontakoztatásában.

"Mentorál-LAK" ünnepélyes megnyitója a jogi karon

Az eseményt megnyitja Dr. Mészáros Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar általános dékánhelyettese.

A megnyitón beszédet mond Visontai Kovách Dalma, a Pécsi Tudományegyetem Karrier Iroda irodavezetője, és Dr. Pál Emese, a Kar oktatómentora.

A köszöntő beszédeket követően a 2018-as PTE Hangját, Édelmann Szofit hallhatjuk énekelni.