ORSZÁGOS BÜNTETŐJOGI PERBESZÉDVERSENY 2024

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán kerül megrendezésre 2024. május 24-én az Országos Büntetőjogi Perbeszédverseny.

A versenyen a hazai jogi karok által kiválasztott versenyzők indulnak vádlói, illetőleg védői kategóriában.

A verseny helyszíne: Irk Albert előadó (III. emelet)
A versenyre való felkészülés helyszíne: 307-es szemináriumi terem (III. emelet)

Vegyünk közösen részt a Tavaszi Nagytakarításban!

A Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Programja szeretettel invitál mindenkit a Mecsekerdő és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) által szervezett Tavaszi Nagytakarítás szemétszedő túrára 2024. április 11-én, amelynek célja a kedvelt kirándulóhelyek megtisztítása az eldobált szeméttől, valamint az erdőjárás etikettjének megismertetése.

TDK tájékoztató fórum

A fórum alkalmával a TDT elnök és titkár felvázolja a kari diákkörök jelenlegi helyzetét, a műhelyek számára kitűzött kari célokat és az ezek megvalósítására rendelkezésre álló eszközöket. Tájékoztatást adnak a szemeszterben várható diákköri programokról, valamint megosztják az aktuálisan rendelkezésre álló információkat a soron következő 37. OTDK-ról és az azt közvetlenül megelőző őszi kari fordulóról.

Jogesetmegoldó verseny

A PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszéke, a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal és a Kodifikátor Alapítvány 2024 március 4-én jogesetmegoldó versenyt szervez. A versenyre jelentkezhet minden aktív szemeszteres, nappali tagozatos, jogász alapképzésben résztvevő hallgató, aki a tanszéki nyilvántartás szerint 2024 február 28-án az Alkotmányjogi TDK tagja. A versenyre a Tanszék doktoranduszai is jelentkezhetnek.

Jogesetmegoldó verseny

A PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszéke, a Kodifikátor Alapítvány és a Pécsi Törvényszék január 24-én jogesetmegoldó versenyt szervez. A versenyre jelentkezhet minden aktív szemeszteres, nappali tagozatos, jogász alapképzésben résztvevő hallgató, aki a tanszéki nyilvántartás szerint 2024 január 1-jén az Alkotmányjogi TDK tagja. A versenyre a Tanszék doktoranduszai is jelentkezhetnek.

PTE ÁJK Adventi est

Szeretettel invitálunk minden kedves érdeklődő hallgatót, oktatót és dolgozót a 2023. december 4-én, 18 órától megrendezésre kerülő Adventi estre!
A rendezvényre a MuzsikáLAW tagjai, valamint karunk oktatói és dolgozói egy - immár hagyományos - zenés műsorral készülnek.

A részletes programról és az előadókról további információk hamarosan!

Időpont: 2023. december 4. 18:00
helyszín: Dr. Halasy-Nagy József Aula
Szeretettel várunk minden érdeklődőt, töltsünk együtt egy kellemes estét az advent szellemében!

Jogtanácsos Kerekasztalbeszélgetésre és Találkozó

Jogtanácsos Kerekasztalbeszélgetésre és Találkozót szervezünk a Körber Hungária Gépgyártó Kft.-vel közösen.

Helyszín: Irk Albert terem

Ismerd meg a nagyvállalatok és állami szervek jogászainak világát!

Céges jogász, ügyvéd, jogtanácsos – mi a különbség?
A kamarai jogtanácsos, avagy az együgyfeles ügyvéd?
Pszichológus, ellenőr vagy jogász? Jogtanácsosi szerepek testközelből!

Centenáriumi Alumni Találkozó

A konferencia tervezett programja

15:00 Dékáni köszöntő
15:10 Kari imázs film vetítés
15:30 A Pécsi Jogi Karról indultam: Dr. Tilesch György (MI szakértő, elnök,  PHI Intézet, Kalifornia)
15:50 VOX Iustis kórus ünnepi koncertje Horváth Attila karnagy vezetésével
16:00 Campus tour – kötetlen nosztalgikus séta a kar épületében, majd ezt követően évfolyamtalálkozók


20:00 Official Centenáriumi Alumni After Party: Pepita Club -Pécs, Zsolnay Vilmos utca 12.
(Zene: HaszánPeti + KissSzabi legendás duó a régi idők emlékére)

Emléktábla avatás

Program

Köszöntő beszédek
Emléktábla leleplezése
Ünnepi zenés megemlékezés, Dr. Dézsenyi Zsófi, a Kar volt hallgatója előadásában
Tájékoztatjuk arról, hogy a rendezvényen kép-és hangfelvétel készül.

Ünnepélyes tanévnyitó

Az ünnepi tanévnyitó tanácsülés programja:

Himnusz
Köszöntő beszédek:
Felföldi László a Pécsi Egyházmegye püspöke
Prof. Dr. Schepp Zoltán gazdálkodási rektorhelyettes
Prof. Dr. Fábián Adrián dékán
Az elsőéves jogász szakos nappali munkarendes hallgatók ünnepélyes eskütétele és köszöntése
Kitüntetések, díjak, elismerések átadása, bejelentések megtétele
Szózat

 

Jogesetmegoldó verseny

A PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszéke és a Győri Törvényszék jogesetmegoldó versenyt szervez. A versenyre június 9-én 12.00-i határidővel kerül sor. A versenyre jelentkezhet minden aktív szemeszteres, nappali tagozatos, jogász alapképzésben résztvevő hallgató, aki a tanszéki nyilvántartás szerint 2023 június 6-án az Alkotmányjogi TDK tagja. A versenyre a Tanszékhez kötődő doktorandusz is jelentkezhet.

A jelentkezés módja és határideje: Tilk Péter tanszékvezető egyetemi tanárnál a tilk.peter@ajk.pte.hu címen, június 8, csütörtök 8.00-ig.

Jogesetmegoldó verseny

A PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszéke, a Baranya Vármegyei Kormányhivatal és a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal március 28-án 15.30-as kezdettel jogesetmegoldó versenyt szervez. A versenyre jelentkezhet minden aktív szemeszteres, nappali tagozatos, jogász alapképzésben résztvevő hallgató, aki a tanszéki nyilvántartás szerint 2023 március 23-án az Alkotmányjogi TDK tagja. A versenyre a Tanszékhez kötődő doktorandusz is jelentkezhet.

TDK orientációs nap

A kari hagyományokhoz híven az Országos Tudományos Diákköri Konferencián induló versenyzőink idén is a kari nyilvánosság előtt rendezett mini-konferencián mutatják be pályamunkáikat, ezzel is készülve, gyakorolva az OTDK-ra, egyúttal motivációt adva társaiknak, a kar jelenlegi és leendő diákköröseinek.  Az egész délutánt kitöltő, két tanteremben zajló rendezvény bármely részében várjuk az érdeklődő hallgatókat, különösen az alsóbb évfolyamosokat, és természetesen az oktató kollégákat is!

Faluhelyi Ferenc előadóterem, 13.00–18.00:

Szakmai látogatás a Pécsi Polgármesteri Hivatalban (kari TDK-program)

A Nemzeti Tehetség Program NTP–HHTDK–22–0019 azonosítójú pályázatának támogatásával hallgatóinknak a Pécsi Polgármesteri Hivatalba szervezünk látogatást. A program keretében Dr. Lovász István – Pécs Megyei Jogú Város Jegyzője – vezetésével a résztvevők személyes jellegű beszélgetés keretében nyerhetnek betekintést az önkormányzati alrendszer működésébe. A közszolgálat másik nagy ágáról, az államigazgatási szféráról – 18 éves kormányhivatali múltjára tekintettel – Dr. Iváncsics Ágnes aljegyző asszony tart rövid előadást.

Jogesetmegoldó verseny

A PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszéke és a Baranya Megyei Kormányhivatal december 16-án 14.30-as kezdettel jogesetmegoldó versenyt szervez. A versenyre jelentkezhet minden aktív szemeszteres, nappali tagozatos, jogász alapképzésben résztvevő hallgató, aki a tanszéki nyilvántartás szerint 2022 december 9-én az Alkotmányjogi TDK tagja.

A jelentkezés módja és határideje: Tilk Péter tanszékvezető egyetemi tanárnál a tilk.peter@ajk.pte.hu címen, december 14. szerda 12.00-ig.