Hallgatói szervezetek

Óriás Nándor Szakkollégium

A szakkollégium célja és rendeltetése, hogy a legkiválóbb hallgatók szakmai fejlődésében segítséget nyújtson, hozzásegítse a tagokat korszerű és magas színvonalú elméleti és gyakorlati tudás megszerzéséhez, és egyidejűleg pozitív közösségi élményekkel gazdagítsa tagjainak életét.

Amellett, hogy folyamatos pályázati lehetőséget nyújt, igyekszik a versenyeken támogatni hallgatóit az eredményes szereplésben. Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián tagjai minden alkalommal, nagy létszámmal és szép eredményekkel szerepelnek. Emellett rendszeresen részt vesznek országos és nemzetközi konferenciákon, a kitartó kutatómunka gyümölcseként pedig rengeteg ösztöndíjat nyernek el és komoly elismeréseket kapnak. A Köztársasági Ösztöndíj, az Új Nemzeti Kiválósági Program, a Jövő Közigazgatásáért Alapítvány Szamel Lajos tudományos ösztöndíj, a PTE Átütő Tehetségek Ösztöndíj, a PTE Kriszbacher Ildikó Ösztöndíj, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara Ösztöndíj nyertesei javarészt szakkollégisták közül kerülnek ki.

ELSA

Az ELSA (The European Law Students’ Association – Európai Joghallgatók Szövetsége) a világ legnagyobb, joghallgatókból és fiatal jogászokból álló non-profit nemzetközi szervezete, amely Európa 41 országának 300 jogi karán van jelen. 1981-ben alapították Bécsben magyar, német, lengyel és osztrák diákok. 2011-ben ünnepelte fennállásának 30. születésnapját.

ELSA Vízió: „Egy igazságos világ, ahol tiszteletben tartják az emberi méltóságot és a kulturális sokszínűséget.”. Az ELSA célja, hogy hozzájáruljon a jogi oktatáshoz, elősegítse a kölcsönös megértést és fejlessze a joghallgatók és a fiatal jogászok szociális felelősségét.

Fiatal Értelmiségi Klub

A Fiatal Értelmiségi Klub a Pécs- Baranyai Értelmiségi Egyesület ifjúsági tagozata, amely 1995 óta tevékenykedik. Célja a pécsi egyetemisták életének színesítése, a hallgatók közötti közösségteremtés, valamint hogy fórumot teremtsen az oktatók és a diákok közötti párbeszédhez.

A hagyományos programok közé tartoznak évközben a tanulmányi kirándulások, a borkóstolás, a·szakmai fórumok, illetve félévben egyszer a harkányi éjszakai fürdőzés és az Aranyosgadányi Szabadegyetem. A szabadegyetem keretében megrendezésre kerülő kötetlenebb, oldottabb hangulatú előadások jó lehetőséget kínálnak egy kis kikapcsolódásra, valamint az oktatókkal és szakemberekkel való beszélgetésre.

Media Iuris

A Media Iuris egy remek lehetőség, egy szórakoztató társaság, egy csapat, melyben kibontakozhatnak hallgatóink. A csoport célja, hogy az egyetemi programokról tudósítson, illetve a jövő „Gólyáinak” eligazítást és segítséget adjon, hogy könnyebb legyen a pályaválasztás, majd ezt követően a beilleszkedés. Médiacsapathoz bárki csatlakozhat, nyitottak az új és inspiráló ötletekre, személyekre.

A médiacsoport 2018. novemberében alakult, viszont a nagyközönség számára csak február elején vált igazán láthatóvá. Decembertől februárig előkészületi, háttérmunkák folytak.

Február elején, a nyílt napon mutatkozott be a csapat és azóta szinte folyamatosan dolgozik. Részt vesz fontos eseményen, többek között az Education, a Speed Mentoringon, a Nyílt napon, a Karrier Börzén. Továbbá jelen van a kar által szervezett szakmai kirándulásokon is, melyekről rövid vlogokon keresztül számol be. Az egyetem épületén belül kialakított Media sark a helye a riportoknak. 

INTEGRO

Az INTEGRO szervezet a PTE legfiatalabb hallgatói szervezete, 2012 szeptemberében jött létre, működését a Pécsi Tudományegyetem öt karán kezdte meg (ÁJK, KTK, BTK, TTK, ÁOK). Az INTEGRO alapítói több éves rendezvény-program szervező gyakorlattal rendelkeznek, pár tíz fős programoktól kezdve több száz fős rendezvények szervezésében is tapasztaltak.

Az INTEGRO célja – ahogy a nevében is benne van – egységesíteni-összevonni, a hallgatókat közelebb hozni egymáshoz: segíteni a kapcsolat-teremtést, növelni a kapcsolati tőkét, több fórumot teremteni az oktató-hallgató párbeszédhez. Az INTEGRO a közösség-építést és az igényes szórakoztatást tűzte ki célul.

Az INTEGRO által tervezett programok: szakmai fórumok oktatókkal, elismert szakemberekkel, szakmai kirándulások, beszélgető délutánok, éjszakai fürdőzés, INTEGRO Tábor (szakma és szórakoztatás találkozása), koktél estek, mozi estek.

SportoLAW

A jogi kar új hallgatói szervezete, mely magában foglalja a kari tömegsportokat. A karon honos férfi futball és férfi kosárlabda tréningek mellett, női futball, női kosárlabda, férfi kézilabda , modern tánc (POM POM) és röplabda edzésekre is járhatnak a hallgatók.

A SportoLAW célja egy olyan sportbarát közösség kialakítása, mely a hallgatókat a sportra ösztönzi és segíti őket új ismeretségek, baráti társaságok létrehozásában. Ennek érdekében az edzéslehetőségek mellett különféle sportrendezvényekkel, előadásokkal színesíti a szemeszterek szürke hétköznapjait.