„Becsületbeli ügy” – virtuális kaland a XIX. században


-

Előadó/játékvezető: Dr. Korsósné dr. Delacasse Krisztina, adjunktus, Jogtörténeti Tanszék

Microsoft Teams - LINK

Az interaktív program a XIX. század végének Magyarországára kalauzolja a résztvevőket, akik egy ún. „virtuális szcenárió” segítségével (ezáltal egy új tanítási módszerbe is bepillantva) ismerkedhetnek meg a bírói pálya akkori feltételrendszerével, a bírói függetlenség garanciáival, a bírák felelősségre vonásának néhány lényeges szabályával.
A játékos foglalkozáson a főszereplők valójában a résztvevők, akik egy elképzelt történetbe ágyazva, egy nagypolgári családból származó ifjú bőrébe bújva tapasztalhatják meg a bíróvá válás folyamatát és mindennapos nehézségeit. Az előadó a bevezetőt követően facilitátorként, "játékvezetőként" működve segíti a résztvevőket, akik a képzeletbeli történetben előre haladva újabb és újabb döntésekre kényszerülnek. Vajon összhangban vannak-e lépéseik a korabeli jogszabályok rendelkezéseivel, megfelel-e magatartásuk annak, amit a bírótól a társadalom elvár(t)? Mindez kiderül a játék közben: hiszen ha a jó döntéseket hozzák meg, a történet eljut a boldog végkifejletig, ám ha letérnek az ideális pályáról, a következmény akár az általuk megtestesített szereplő végső bukása is lehet.

Nos, kezdhetjük?

Tisztes polgári családból származó ifjú vagy. Világéletedben a nagypolgári lét vett körül, az ennek megfelelő életmódot mindig is élvezted. Szereted a lovaglást, a lóversenyt, a vadászatot és szívesen jársz társaságba, tagja vagy több városi egyletnek, lapnak és persze a kaszinónak. Édesapád többségi tulajdonosa és vezetője egy részvénytársasági formában működő gyárnak, amely a korábbi családi vállalkozásból nőtte ki magát. Jogi végzettséggel rendelkezel, jelenleg te is igazgatósági tag vagy a családi cégben, ám az a terved, hogy a bírói pályán boldogulsz és próbálsz még feljebb emelkedni.
Azonban van némi bökkenő…


Megosztás

Események