DUNICOP

A DUNICOP projektet (HUHR/1101/2.2.1/0005) az EUNICOP és a SUNICOP projektek sikerei inspirálták. A projekt folytatja azt az intenzív együttműködést az eszéki és a pécsi egyetemek között, amelyet az EUNICOP kezdett el és a SUNICOP projekt erősített meg.

Hungary-Croatia LogoPécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara és az eszéki J.J Strossmayer Egyetem jogi kara 2010 óta sikeres és többrétű együttműködést alakított ki az IPA programok keretében. Az EUNICOP project eredetileg a régebbi gazdag szakmai kapcsolatok újjáélesztését, illetve a kutatók és az oktatók közötti személyes – angol nyelvű kutatásban, illetve közös tananyagok kifejlesztésében és oktatásában megnyilvánuló – szakmai párbeszéd elősegítését célozta. Az együttműködés első éve váratlan eredménnyel járt: kiderült, hogy mind az oktatók, a kutatók és a technikai személyzet, mind a kari vezetők sokkal nagyobb elkötelezettséget mutattak a közös munka lehetőségei iránt, mint azt korábban képzeltük. Ez a tapasztalat szükségszerűen vezetett el minket a második (SUNICOP) és a harmadik (DUNICOP) pályázat beadására, amelyet végül az illetékes szervek támogatásra érdemesként kiválasztottak.

A DUNICOP közös kutatási és tananyagfejlesztési projekt, amely célul tűzi ki közös trainingek szervezését a pályázatmenedzsment és a minőségirányítás területein is. A kutatási tevékenység támogatása e projektben megnyílt a doktorandusz hallgatók számára is.A DUNICOP projekt megvalósítását a Magyarország – Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program és a két résztvevő jogi kar finanszírozza.

A fő kedvezményezett a Pécsi Tudományegyetem, a partner intézmény pedig a Josip Juraj Strossmayer Egyetem.  A tervezett tevékenységekre a teljes költségvetés 223 196,66 € (PTE: 120.366,66 €, Strossmayer Egyetem: 102.830 €) összegben került elfogadásra a projekt időtartamára (2013. február 1. – 2014. január 31.).

A projektnek több egymás hatásait erősítő eltérő és kapcsolódó célja van. Ezek közül az alábbiak emelhetők ki: közös regionális kutatás a jog területén, speciális regionális fejlesztési, határon átnyúló és környezetvédelmi ismeretek megosztása, a közös tananyagfejlesztési és oktatási tevékenység kiterjesztése, a jó tapasztalatok megosztása a pályázással, a projektek megvalósításával, illetve a minőségirányítással kapcsolatban, valamint az eredmények közzététele. Ezeket a célokat különböző tevékenységekkel érjük el: informális találkozók az oktatókés a kutatók között, közös kurzusok horvát, magyar és Erasmus hallgatók részvételével, horvát és magyar kutatók közös kutatásai, a doktorandusz hallgatók egyéni kutatási tevékenysége, konferenciák szervezése, ahol az eredmények bemutatásra kerülhetnek, közös tanulmányok publikálása magyar, horvát és angol nyelvű kötetekben.

A projektek vezetői köszönetüket fejezik ki az IPA programnak, hogy keretet és lehetőséget adott az együttműködésre, és hálásak vagyunk mindkét kar dékánjának, akik a sikerben sosem kételkedve folyamatosan bátorítottak és támogatásukról biztosítottak minket. Köszönjük a kutatóknak és az oktatóknak is a véget nem érő lelkesedésüket és a magas színvonalú munkáikat, amikkel hozzájárultak a projektek sikeréhez. A hallgatókat említjük utoljára, de ez nem azt jelenti, hogy ők a projekteknek pusztán periférikus résztvevői, mivel a tananyagfejlesztési és oktatási tevékenységeknek éppen ők voltak a célcsoportjai.

Kérjük, hogy amennyiben részt szeretne venni a DUNICOP projekt eseményein, regisztráljon a projekt honlapján.

EU Project