Pályázat egyetemi és főiskolai hallgatók számára az EU-ról és Magyarországról

Kategória: Pályázatok, karrier
2017. January 17.

„Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” címmel hirdet pályázatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője 30 év alatti főiskolai és egyetemi hallgatók számára.

Beküldési határidő: 2017. február 28. (kedd)

Az alábbi témakörökben lehet pályázatot benyújtani:

 1. Egy szabadon választott uniós politika jelenlegi helyzete és várható fejlődési iránya.
 2. Magyarország vagy egy másik EU-tagállam európai uniós tagságának tapasztalatai.
 3. Az európai egységes piac jelentősége.
 4. Az Európai Unió helyzete a Brexit népszavazás után. Az Egyesült Királyság kilépésének lehetséges hatásai az EU27-re, az uniós intézményekre és politikákra.
 5. Az Európai Unió válasza az új globális kihívásokra (pl. migráció, klímaváltozás, energiabiztonság, a pénzügyi és gazdasági válság).
 6. Az EU-USA viszony perspektívái.
 7. Az uniós csatlakozás társadalmi vonatkozásai, különös tekintettel a Kárpát-medencei kisebbségi közösségek helyzetére.
 8. Az őshonos nemzeti közösségek helyzetének védelme és előmozdításának lehetőségei az Európai Unióban (pl. polgári kezdeményezés).

A pályázatra a magyarországi felsőoktatási intézmények alap-, mester- vagy osztatlan képzésében részt vevő, valamint a Magyarországgal szomszédos államok magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézményeinek 30 évnél fiatalabb, nappali vagy levelező tagozatos, aktív státuszú hallgatói jelentkezhetnek.

Pályázni magyar nyelvű pályaművel lehet, amely a meghirdetett témakörök közül egy témát vizsgál. Az előző évek pályaműveit nem lehet újból benyújtani.

A pályázatokat az Országgyűlés elnöke által felkért szakértőkből álló bírálóbizottság értékeli, amely fenntartja magának a jogot, hogy – a pályaművek minőségére figyelemmel – egyes helyezéseket ne ítéljen oda vagy több helyezettet javasoljon díjazásra.

A pályázat díjazása:

 • I. helyezett 400 000 Ft
 • II. helyezett 300 000 Ft
 • III. helyezett 200 000 Ft
 • valamint két különdíj, egyenként 150 000 Ft

A díjazottak a fenti pénzjutalmon felül az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének felajánlásából 2017 őszén kétnapos brüsszeli tanulmányúton vehetnek részt.

A pályázat eredményhirdetésére és a díjkiosztásra előreláthatóan 2017 tavaszán kerül sor az Országházban. A díjnyertes tanulmányokat az Országgyűlés Hivatala honlapján, elektronikus formában megjelenteti.

További információ:
https://ec.europa.eu/hungary/Tenders/20170110-hungary_in_the_eu_hu

Miért a PTE ÁJK?


ÁJK a Facebookon