Magyar Örökség Díjban részesült Herczegh Géza

Kategória: Kari hírek
2018. June 28.

2018. június 23-án került sor a Magyar Örökség Díj átadására, amelynek alkalmával Magyar Örökségnek nyilvánították Dr. Herczegh Géza nemzetközi hírű jogtudósi munkásságát.

A díjak átadása alkalmával a Magyar Örökség díj céljainak ismertetését követően laudációk hangzanak el, ezután a díjátadók sorban átadják az okleveleket, amelyek kifejezik, hogy a díjazottak életműve vagy tevékenysége része a magyar örökségnek. A díjazottak nevét és a laudációkat az ún. „Aranykönyv” őrzi.

Herczegh Géza laudációjára a bizottság  Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet egyetemi tanárt kérte fel, a díjat Dr. Herczeghné Petneházy Melinda, Dr. Herczegh Anita és Herczegh Károly vették át.
A Magyar Örökség Díj cím posztumusz odaítélésével az adományozók méltó módon tisztelegnek Herczegh Géza Gábor előtt – egyetemi oktatói és kutatói, akadémikusi és bírói életműve, az általa képviselt emberi és szakmai értékek, a magyar nemzetközi jogtudomány nemzetközi elismertségének magas szintű képviselőjét és munkásságát vitathatatlan érték hordozójává tették.

Herczegh Géza 1967-től oktatott nemzetközi jogot és diplomáciai jogot karunkon, továbbá vezette a Nemzetközi Jogi Tanszéket. 1980-ban kapta meg egyetemi tanári kinevezését. Először 1981-ben választották az Állam-és Jogtudományi Kar dékánjává, és 1987-ig volt a kar vezetője. 1985-től a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 1990-től rendes tagja. 1990-ben az Országgyűlés megválasztotta az Alkotmánybíróság tagjává, később a testület helyettes elnök is lett. 1993-ig működött alkotmánybíróként, amikor a Hágai Nemzetközi Bíróság magyar tagjává választották, ahol 2003-ig tevékenykedett. Herczegh Géza 2010-ben hunyt el.

Az Aranykönyvbe bekerült laudációt itt olvashatják el >>

Miért a PTE ÁJK?


ÁJK a Facebookon