Kuriózumnak számító középkori tantermet adtak át Karunkon

Kategória: Kari hírek
2018. September 04.

Olyan egyedülálló egyetemtörténeti tantermet alakítottak ki és adtak át szeptember 3-án délelőtt a PTE Állam- és Jogtudományi Karán, amely Bolognán kívül csak Pécsett található - mondta avatóbeszédében Dr. Korinek László professor emeritus, a tanterem megálmodója.

Húsz éve született meg annak a Studium Generale emlékteremnek az ötlete, amelyet 2018. szeptember 3-án adtak át a PTE jogi karán. A belső terek kialakítását Dr. Lukács Zsófia belsőépítész tervező, enteriőr-történetkutató vállalta, aki elmondta, hogy a feladat szépségét a kutatómunka adta. Középkori egyetemi oktatásról fennmaradt emlékek ábrázolásából tudták rekonstruálni a belső bútorzatok és enteriőr kinézetét. A közel húszmillió forintos beruházás célja az, hogy a hallgatók, diákok, valamint a nagyközönség interaktív egyetemtörténi előadások kapcsán megtapasztalhassák a középkor oktatási tevékenységét, az ódon fa falburkolat mögött megbúvó modern technológia segítségével.

A termet a középkorból fennmaradt különleges, eredeti tárgyak is ékesítik, így például egy 1577-es egyetemi tankönyv eredeti hallgatói bejegyzésekkel, a román kori Székesegyházból származó kőfaragványok, és egy Pécsen vert ezüstdénár ugyanebből a korból.

Dr. Fábián Adrián, a kar dékánja hangsúlyozta, elsősorban oktatási célokat fog szolgálni a terem, de természetesen nem zárnák ki a nem egyetemi polgárságból kikerülő érdeklődőket sem. A padok bekoptatása pedig a hallgatók és látogatók feladata lesz, vagyis a patinát a ma emberének kell a középkori emlékekhez adnia.

Már a közeljövőben, szeptember 28-án, a Kutatók Éjszakája jogi kari programjai között is lesz olyan előadás, amelyet az érdeklődők e különleges tanterem falai között hallgathatnak meg.

Miért a PTE ÁJK?


ÁJK a Facebookon