Az Országos Büntetőjogi Perbeszédverseny kari fordulója

Kategória: Kari hírek
2017. May 02.

2017. április 25-én nagy érdeklődés mellett zajlott le a kari perbeszédverseny, amelynek győztesei május 5-én képviselik majd a PTE ÁJK-t az Országos Büntetőjogi Perbeszédverseny döntőjében.

A kari fordulóra Tóth Mihály professzor úr javasolta a jogesetet, amely egy élet és testi épség elleni bűncselekmény volt (egy kocsmai pofon vált tragikussá).

A 15 versenyző az előzetesen húzott sorszám szerinti sorrendben tartotta meg a vád- vagy védbeszédet, amelynek hossza legfeljebb 10-10 perc lehetett, válasz-viszonválasz lehetősége nélkül.

A zsűri elnökének (Dr. Tremmel Flórián professor emeritus) és a zsűritagoknak (Dr. Tóth Mihály egyetemi tanár, Dr. Hengl Melinda egyetemi tanársegéd) nehéz dolga volt a helyezési sorrend megállapításában, mert nagyon színvonalas versenynek lehettek tanúi. A zsűri értékelési szempontjai között a védhető anyagi jogi megoldás, a perbeszéd felépítése, valamint az előadásmód és a retorikai képességek játszottak döntő szerepet.

Ügyész kategóriában I. helyezést ért el  Udvardy-Szabó Gergely, II. helyezést Szabó István Dávid és III. helyezést Fetzer Ralf.

Védő kategóriában I. helyezést ért el Fürnstáhl Melánia, II. helyezést Krasz Péter és III. helyezést Rónai Veronika.                         .

A zsűri elnöke, Dr. Tremmel Flórián professor emeritus a helyezetteknek oklevelet és könyvjutalmat (A munkát nem lehet eltitkolni. Tiszteletkötet Tremmel Flórián professzor emeritus 75. születésnapjára. Pécs, 2016. szerk.: Fenyvesi Csaba, Herke Csongor, valamint Tanulmányok Tóth Mihály Professzor 60. születésnapja tiszteletére. Pécs, 2011. szerk.: Gál István László) adott át. Emlékül a perbeszédversenyen való részvételért, a versenyzők emléklapot és könyvet (Vargha László: Kézírásvizsgálat. Kandidátusi disszertáció a kriminalisztika köréből (1959), Pécs, 2013. szerk.: Hengl Melinda) vehettek át.

A 2017. május 5-én megrendezésre kerülő Országos Büntetőjogi Perbeszédverseny döntőjén (helyszín: Budapest, Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar) a kategóriák első helyezettjei képviselik a PTE ÁJK-t.

A Professzor Urak jó tanácsai és értékelő gondolatai minden bizonnyal a döntőn és az életben is hasznosnak bizonyulnak majd a versenyzőknek.

Gratulálunk a győzteseknek és sok sikert kívánunk a budapesti döntőn!
Jövőre is lesz perbeszédverseny, amelyre ismételten szeretettel várunk mindenkit!

Miért a PTE ÁJK?


ÁJK a Facebookon