A pécsi jogi kar doktorandusza nyerte el az AVR Senior 2018. díjat

Kategória: Kari hírek
2019. January 09.

Az alternatív vitarendezés területének egyik legfontosabb hazai elismerésében részesült Dr. Hohmann Balázs, a PTE ÁJK óraadó doktorandusza, PTE tehetségkövete.

A Magyar Nemzeti Bank mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület immár hagyományteremtő jelleggel évente adja át az alternatív vitarendezési terület egyik legfontosabb hazai elismerésének tekinthető AVR díjat azoknak a kutatóknak, akik jelentős szakmai és tudományos teljesítményt hoznak létre szakterületükön. A díj SENIOR fokozatát idén Dr. Hohmann Balázs, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának óraadó doktorandusza vehette át, a hatósági eljárás során alkalmazható alternatív vitarendezési lehetőségre vonatkozó kutatási tevékenységére tekintettel.

Jogalkotási, jogalkalmazási és össztársadalmi jelentősége szempontjából is egyre fontosabbá válik világviszonylatban és Magyarországon a vitába került felek békés megegyezésének elősegítése, amelynek az egyik eszköze lehet az alternatív vitarendezés. Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Békéltető Testülete, az Országos Bírósági Hivatal és a Wolters Kluwer Kiadó szervezésében az ezekhez a módszerekhez kapcsolódó tudományos konferencia, 2018. december 3-a és 4-e között a Magyar Tudományos Akadémián.

A konferencia részeként országos szinten is jelentős díjak kerültek átadásra, így az alternatív vitarendezés tárgykörébe tartozó tudományos kutatási tevékenység támogatását és elismerését célzó AVR díj, amelynek célja a benyújtott pályamunkák alapján a szakterület kiemelkedő szakmai és kutatási tevékenységeit végzők díjazása. A díjat két fő kategóriában - egyetemi hallgatóknak szóló JUNIOR és fiatal, de jelentős kutatási eredményekkel rendelkező szakembereknek szóló SENIOR – egyénileg és csoportosan lehet elnyerni a szakma jeles képviselőiből álló Bíráló Bizottság döntése alapján.

Dr. Hohmann Balázs a fenti kitüntetés AVR SENIOR 2018 díj egyéni fokozatát nyerte el, a közigazgatási hatósági eljárásban alkalmazható alternatív vitarendezési módszerekre vonatkozó szakmai-kutatási tevékenységére és benyújtott pályamunkájára tekintettel. A kitüntetésre tekintettel a Díjazott továbbiakban viselheti a címet és 2018. december 04-én bemutathatta kutatási eredményeit a konferencia keretében.

A pécsi kutató eredményeit számos alkalommal ismerték el korábban: Pro Scientia-, Óriás Nándor-díjas, Junior Templeton-, Szamel Lajos- és Rézler Gyula ösztöndíjas kutató, a Pécsi Tudományegyetem tehetségkövete. A pécsi székhelyű Tudatosan a Környezetünkért Egyesület keretében – annak elnökeként - több ízben kiváló eredményt ért el a környezeti ügyekben történő vitarendezéssel kapcsolatos közvetítési tevékenysége során.

Dr. Hohmann Balázs

Díjazottak

Miért a PTE ÁJK?


ÁJK a Facebookon