A jog felelősség - interjú Dezső Lilivel, a másodízben átadott Óriás Nándor-díj birtokosával.

Miért éppen Pécs és miért a jogi kar?
8 éves korom óta jogász szeretnék lenni. Édesapám a pécsi jogi karon végzett, és az ő hatására előttem kizárólag ez az egyetem lebegett célként, más szóba sem jöhetett.

Hogyan lesz valakiből Óriás Nándor-díjas hallgató?
Elég hosszú a feltételrendszer, például római jogból legalább négyes szigorlati jegy, a megelőző négy félévben legalább 4,0 vagy afeletti súlyozott tanulmányi átlag, előnyt jelentenek többek között a versenyeredmények, nyelvvizsgák. Nekem felsőfokú német és felsőfokú szakmai német, illetve középfokú angol nyelvvizsgám van. Háromszor voltam köztársasági ösztöndíjas hallgató és a megelőző négy félévben kitűnő volt az átlagom, valamint a 2011-es OTDK-n legjobb opponens voltam, 2013- ban pedig pályamunkámmal második helyezést értem el Szegeden a római jogi tagozatban.

Milyennek kell lennie egy hallgatónak, hogy ilyen kiváló eredményeket érhessen el?
Először is: szeressen tanulni. Nekem ugyan voltak hullámvölgyeim, de mindig találtam egy olyan tantárgyat, amit szerettem és motiválni tudott. Aztán nagyon sokat számított az is, hogy 2010 februárjától a Római Jogi Diákkör tagja lettem, 2010 szeptemberétől már mint demonstrátor. Ott a tanároktól olyan támogatást kaptam, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy elinduljak ezeken a versenyeken, és eredményesen szerepeljek.

Mit tanácsolsz azoknak, akik döntés előtt állnak még, hogy a jogi egyetemet válasszák vagy sem?
Mindenképpen nézzenek magukba és gondolják végig, hogy tényleg ezt akarják-e csinálni. Mert el lehet végezni az egyetemet végigbulizva, és 10 év alatt diplomát szerezve, csak úgy nincs értelme. Ha valaki joggal akar foglalkozni, akkor ehhez hozzátartozik, hogy komolyan veszi a tanulmányait. Mert a jogászok is olyan pályákon helyezkednek el a későbbiekben, ahol meghatározó befolyást tudnak gyakorolni az emberek életére. Ez egy olyan hivatás, ahol felelősséggel tartozunk másokért.

forrás: PTE Alumni Magazin 2014/2015