Gyászhír

ápr

17.

Gyászhír

Mély megrendüléssel fogadtuk, hogy Karunk egykori oktatója, Dr. Sükösd Ferenc a mai napon elhunyt.

Dr. Sükösd Ferenc 1953. november 20-án született Székesfehérváron. 1972-ben kezdte meg tanulmányait a Pécsi Jogi Karon. 1977-ben elnyerte az OTDK fődíját, majd 1978-ban "summa cum laude" minősítéssel szerzett jogász diplomát. Ebben az évben tudományos ösztöndíjas gyakornokká nevezték ki a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára.

Az Alkotmányjogi Tanszékén 1984-ig tanársegédként, azt követően egyetemi adjunktusként dolgozott, 2006-ban megbízott tanszékvezetői feladatokat is ellátott. Közreműködött az MTA RKK Dunántúli Tudományos Intézetének államjogi és nemzetiségi tárgyú kutatásaiban. Kutatási területe az önkormányzatok alkotmányjogi helyzetére és törvényi szabályozására terjedt ki. Tudományos eredményeit mintegy félszáz publikációban tette közzé.

A rendszerváltoztatás idején az ún. harmadik oldal (társadalmi szervek és szervezetek) képviselőjeként vett részt az 1989. évi Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon, és tagja volt az Alkotmány-előkészítő bizottságnak.

Évtizedeken keresztül oktatta alkotmányjogi ismeretekre mind a jogász szak, mind különböző szakmai továbbképzések hallgatóit, nem túlzás kimondani: egész generációkat. Előadói stílusa, oktatói habitusa legendás és máséval összetéveszthetetlen volt, nagyon szeretett tanítani. Kifogyhatatlannak tűntek színes történetei Jogi Karról, oktatókról, hallgatókról. Több kollégájával szoros barátságot is ápolt.

Egyetemi pályafutása utolsó szakaszában Pénzügyi Jogi Tanszékén oktatott. Szakmai és közéleti tevékenységéért Kar „Pro Facultate Iuridico-Politica Quinqueecclesiensis” érdeméremmel tüntette ki.

Emlékét megőrizzük! Nyugodjon békében!